Proszę o pomoc

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Proszę o pomoc

Postautor: pikolo28 » 30 paź 2009, 20:06

Oto przykład:
Dziewczyna miała nałożony nadzór kuratorski na okres jednego roku,lecz w wyniku poczynań matki wobec niej dopuściła się ucieczki z domu po ukończeniu 18 roku życia,czyli uzyskania pełnoletności. Zaznaczę iż matka posiada córki dowód osobisty a obecnie również jej prawo jazdy,czy takie postępowanie matki jest dopuszczalne przez prawo? Drugie nurtujące mnie pytanie to czy po upływie okresu nadzoru kuratorskiego oraz uzyskania przez osobę pełnoletności,nadzór prowadzony przez kuratora ulega jego zniesieniu? Gdyż zgodnie z ustawą nadzór kuratora jest możliwy do uzyskania pełnoletności(18 roku życia).
pikolo28

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 30 paź 2009, 21:31

Po pierwsze przenoszę do właściwego działu. Po drugie może wyjawisz jaka jest Twoja rola w tej sprawie, na razie wiemy tylko że jesteś autorem tekstu.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: pikolo28 » 30 paź 2009, 21:51

powiem tak cała sytuacją jest z zycia wzięta lecz nie moge powiedziec nic więcej gdyz osoba będęca w tej sytuacji prosiła o anonimowaść.
pikolo28

Postautor: eipiem » 30 paź 2009, 22:32

jesli ta dziewczyna popełniła czyk karalny jako nieletnia to nadzór moze byc sprawowany do ukończenia przez nia 21 r.ż.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: pikolo28 » 30 paź 2009, 23:28

no tak ale czy mogłbyś mi odpowiedzieć na moje drugie pytanie dotyczace jej dokumentów. Bo to co napisaleś to była odpowiedż na moje pierwsze pytanie.Widzisz było by dobrze znać też odpowiedź na drugie pytanie,bo szczerze powiem z tego co sam wiem to zgodnie z prawem tylko osoba widniejąca na dokumencie jest uprawniona do jego posiadania i używania.
pikolo28

Re: Proszę o pomoc

Postautor: kesey » 31 paź 2009, 3:00

pikolo28 pisze:Oto przykład:
Drugie nurtujące mnie pytanie to czy po upływie okresu nadzoru kuratorskiego oraz uzyskania przez osobę pełnoletności,nadzór prowadzony przez kuratora ulega jego zniesieniu? Gdyż zgodnie z ustawą nadzór kuratora jest możliwy do uzyskania pełnoletności(18 roku życia).

Jak słusznie podkreśliła Eipiem w przypadku zastosowania nadzoru jako środka wychowawczego zgodnie z ustawą nadzór może być prowadzony do 21 roku życia. W przypadku wyroku w sprawie karnej, na zasadach określonych Kodeksem karnym, dozór jest orzekany na czas trwania okresu próby. Jedynie w sprawach opiekuńczych, gdzie nadzór prowadzony jest nad sposobem wykonywania władzy rodzicielskiej, wygasa on z mocy prawa z chwilą ukończenia przez dziecko 18 roku życia.

Uprawniona do posługiwania się dokumentami jest osoba, na której dane personalne zostały one wystawione. Nieuprawnione "zawłaszczenie" dokumentów, podobnie jak przywłaszczenie każdej innej rzeczy jest zachowaniem niezgodnym z obowiązującymi normami prawnymi.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi