ciągłe sprawy sądowe w sprawie dzieci wnioskowane przez ex

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ciĄgŁe sprawy sĄdowe w sprawie dzieci wnioskowane przez ex

Postautor: samamama » 03 gru 2009, 0:07

Jestem 1,5 roku po rozwodzie bez orzekania o winie.
Została przyznana mi opieka nad dziecmi a ojcu natomiast bezpośredni kontakt z dziecmi oraz prawo do wspoldecydowania w istotnych sprawach maloletnich.
W lutym ex złożyl wniosek o wydanie zgody oraz wydanie dowodow osobistych dla maloletnich celem wyjazdu za granice na uroczystosc rodzinna.
Ja zgody niewyraziłam poniewaz syn byl uczniem klasy pierwszej i mial problemy w nauce, byl bardzo rozchwiany emocjonalnie (wniosek badan z RODK) a corka manifestowala dłuzsze niz jeden dzien kontakty z ojcem (nie chciala do niego jezdzic, nocowac itp - z wynikow badan z RODK wyniklo ze corka jest bardzo silnie ze mna zwiazana i bardzo strsuje sie jesli chodzi o mnie). Odbyly sie 3 sprawy.
Sad po zebraniu wnioskow dowodowych oddalil wniosek exa, dzieci nie wyjechaly.
Z zemsty podejrzewam ex zaserwowal kolejna rozrywke:
wniosl wniosek o kontrole w sprawowaniu przeze mnie opieki nad dziecmi, wymyslajac bzdurne zarzuty typu ze dzieci chodza glodne, ze nie kupuje im odziezy i obuwia, ze chodza brudne i niedomyte a na pytanie kiedy sie ostatni raz kapały odpowiadaja ze nie pamietaja (fakt nie kąpie dzieci czyli nie nalewam wanny pełnej wody i nie pluskaja sie, natomiast biora codziennie prysznic- stad rozumowanie u dzieci ze nie kapia sie, ale zapytane czy sie myja wieczorem napewno by odpowiedzialy ze tak), ze nie zabezpieczam dzieci pod wzgledem stomatologicznym itd...itp.
Byla p. kurator u mnie w domu i u niego tez.
Opinia jest dla mnie jak najbardziej pozytywna. ex w swoim wywiadzie kuratora mowi straszne rzeczy na mnie.zebrane opinie ze szkoly i przedszkola dot dzieci sa rowniez bardzo pozytywne, ze dzieci zadbane i szczesliwe, widac znaczny rozwoj psychofizyczny w ostatnim czasie, zawsze czysto ubrane, zadbane.
Sad zlecil badania na posiedzeniu niejawnym nie wiem dlaczego na niejawnym, dlaczego nie bylo sprawy zebym mogla wyjasnic te bzdurne zarzuty, ale byc moze dlatego ze sprawe ta prowadzi ta sama sedzina. Ex bardzo nieładnie sie do niej odzywal na sprawach, upominala go kilkakrotnie,grozil ze ja sama zaskarzy itd wiec moze dlatego sedzia nie miala ochoty z nim rozmawiac.
Badania w RODK sie odbyly.
Badania mna wstrzasnely gdy tak naprawde zdałam sobie sprawe co ex zrobil dzieciom.
Strasznie dzieci wplatuje w konflikt miedzy mna i nim ktory ciagnie sie od dluzszego czasu, co potwierdza opinia specjalistow.
Zapytanie sadu do RODK brzmialo czy mozna kazdemu z rodzicow powierzyc w opieke dzieci, jakie sa nasze stany emocjonalne itd.

Jesli wszystko jest dla mnie na plus to co wtedy?
bedzie sprawa?
Kto zaplaci za 2 wywiady kuratorskie, badania w RODK? Panstwo skoro sad kieruje? czy ja?
Straciłam niedawno prace, jestem na zasilku i poprostu przerazona.
prosze o pomoc.

pozdrawiam
samamama

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 04 gru 2009, 1:23

Witam,

postępowanie zostało już wszczęte skoro sąd zarządził dowód z przeprowadzenia badań w RODK. Najprawdopodobniej, po wpłynięciu opinii zostanie wyznaczony termin rozprawy.
Jeśli podnoszone przez byłego partnera argumenty okażą się bezzasadne, sąd najprawdopodobniej umorzy postępowanie.
W sprawie kosztów decyduje sąd- ma szereg możliwości w tym zakresie:
obarczyć strony kosztami solidarnie, obarczyć nimi jedną ze stron w całości, bądź też kosztami postępowania obarczyć Skarb Państwa. Wszystko zależy od sytuacji materialnej stron.
Możliwe jest wystąpienie z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych (druk oświadczenia do wniosku, stanowiący niezbędny załącznik można pobrać ze strony internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości), przy czym aby starać się o zwolnienie z kosztów w całości, bądź w części należy wykazać, iż strona nie jest ich w stanie ponieść bez uszczerbku dla najbardziej elementarnych potrzeb życiowych, tak swoich, jak i członków rodziny.
Biorąc pod uwagę, bezrobotność i fakt samotnego macierzyństwa- można spróbować.

Pozdrawiam.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: samamama » 04 gru 2009, 17:12

no i tak sie stało- mam wyznaczony termin.
jednak kolejne pytanie
Prawdopodobnie wniosek bedzie oddalony gdyz zadna opinia czyli: kuratora 2x, opinia z przedszkola i szkoły dzieci oraz opinia RODK jest jak najbardziej korzystna i nie podkresla ona zarzutow stawianych przez ojca (to tylko moje przypuszczenia)
Co moge zrobic by ustrzec sie przed tego typu sytuacjami?
Czy moge wniesc o "ukaranie" za bzdurne zarzuty?
rozumiem ze kazdy ma prawo wniesc aby sprawdzic, ale juz mam dosc tego typu sytuacji.
Nie wiem co robic :-( jak sie przygotowac do sprawy!?
samamama

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 05 gru 2009, 1:54

Wolałbym udzielić innej odpowiedzi, ale nie napisałbym prawdy- nie ma skutecznej metody na przeciwdziałanie inicjowaniu kolejnych postępowań, a w przeciwieństwie do rozwiązań funkcjonujących w odniesieniu do działań policji (bezzasadne wezwanie na interwencję może skończyć się ukaraniem) sądy rozpatrują każdą sprawę (ma to uzasadnienie w przepisach prawa- o ile mnie pamięć nie zawodzi to nawet konstytucyjne uprawnienie każdego obywatela).
Do sprawy nie trzeba się specjalnie przygotowywać- po prostu wystarczy odpowiadać na pytania sądu zgodnie z prawdą i istniejacym stanem faktycznym. Powinno wystarczyć.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi