pijana ciężarna - co robić?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pijana ciężarna - co robić?

Postautor: gonpak » 11 gru 2009, 9:58

Witam
proszę o sprawdzone rady:
co zrobić z pijącą ciężarną kobietą?
gonpak

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Żabka » 11 gru 2009, 12:49

---------- 11:07 11.12.2009 ----------

a co pije ta ciężarna? poniekąd to jest ważne...

---------- 11:49 ----------

no i jak pije?
i czy pozostaje pod nadzorem/dozorem?

...nie mozna kobiecie w ciazy zabonic przeciez wypicia małej lampki czerwonego wina
Żabka

Postautor: gonpak » 11 gru 2009, 19:50

nie jest pod nadzorem,
a pije co sie trafi oczywiście cokolwiek z promilami, termin porodu około marca 2010, codziennie pijana, interwencje policji, interwencje pracowników socjalnych, koczowniczy styl życia, zmienia partnerów - obecnie z dużo starszym panem pozbawionym władzy rodzicielskiej nad swoim dzieckiem.
gonpak

Postautor: pola76 » 11 gru 2009, 22:56

To nie są sprawdzone rady, nie jestem też "rodzinna", ale ja w takiej sytuacji rozważałabym zawiadomienie gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych oraz Sądu Rodzinnego, zastanawiam się również jak podeszłaby prokuratura do zawiadomienia o zaniedbaniu oraz zagrożeniu zdrowia i życia nienarodzonego dziecka.
pola76
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 16 gru 2009, 18:35

Gminną komisję to bym sobie darował ale prokuraturę to ciekawy pomysł i wart rozważenia .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Aurelius » 17 gru 2009, 23:03

kgb14 pisze:Gminną komisję to bym sobie darował ale prokuraturę to ciekawy pomysł i wart rozważenia .

Przerabiałem temat. Prokurator jeśli chodzi o ściganie nic tutaj nie poradzi - vide art. 157a k.k. i tamże par. 3. Prokurator może tutaj jedynie złożyć wniosek do GKRPA, ale również pracownik socjalny.
Jeśli prowadzi koczowniczy tryb życia, a działają już pracownicy socjalni, to winni podjąć z nią pracę, aby znalazła się w stosownym ośrodku (ośr. interwencji kryzysowej, ośr. wspierania rodziny itp. - o placówkach tego typu na pewno dowiesz się w (M)OPS w dziale ds. rodzinnych), gdzie będzie miała zapewnione odpowiednie warunki i będzie zabezpieczona w okresie ciąży. Również jeśli działają na terenie powiatu/gminy instytucje pozarządowe, jak komitety ochrony praw dziecka itp., także warto je poinformować.
Skoro znany jest termin rozwiązania ciąży, to owa kobieta musiała mieć kontakt z lekarzem, tak więc można założyć, iż będzie ewentulanie znane miejsce porodu i dlatego warto poinformować sąd rodzinny, aby miał baczenie i monitorował sprawę poprzez szpital, kiedy do niego trafi.
W każdym bądź razie, tutaj jest pole działania dla pracowników socjalnych ze stosonwych komórek OPS.

Ja w swoim przypadku (osoba pod dozorem), współpracując z pr. socjalnymi również powiadamiałem sąd rodzinny (powiadomienia poszły z mojej strony, ze strony mops i innej pozarządowej organizacji). W momencie pobytu w szpitalu, sąd ten prowadząc postępowanie, w jego toku wydał tymczasowe postanowienie o nie wydawaniu dziecka matce i umieszczeniu go w placówce.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: gonpak » 18 gru 2009, 9:34

dziękuję bardzo za rady, z pewnością sie przydadzą
gonpak

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi