Witaj Jozef!
Odpowiadając na Twoje pytania:
- nadzory własne, to nadzory sprawowane osobiście przez kuratora zawodowego,
- nadzory powierzone, to te, które kurator zawodowy powierzył do sprawowania kuratorowi społecznemu,
- inne sprawy, w skrócie, to praktycznie wszystko, co nie dotyczy powyższego, czyli spraw nadzorowych, np. kontrola sprawowania kurateli, czy też opieki nad osobami częściowo lub całkowicie ubezwłasnowolnionymi. Myślę, że koleżanki i koledzy rodzinni podadzą tutaj więcej przykładów tzw. innych spraw.
Niestety, ale wywiady środowiskowe nie są tutaj brane pod uwagę, a mają znaczny wpływ na obciążenie w pracy i choć środowisko kuratorskie od dawna o to zabiega.
- tak, mniejsza liczba nadzorów w stosunku do dozorów wynika głównie ze specyfiki pracy z rodziną; generalnie dozór równa się jeden człowiek, natomiast w sprawach opiekuńczych, nadzór może być sprawowany nad rodziną wielodzietną, np. gdzie mamy pięcioro małoletnich i wobec każdego jest ograniczenie władzy rodzicielskiej poprzez stały nadzór kuratora; nadto zarówno w upn, jak i kro naczelne znaczenie ma przede wszystkim dobro nieletniego (upn) i dobro małoletniego (kro); ustawodawca, to dostrzegł i m.in. stąd różnica, aby umożliwić kuratorowi rodzinnemu rzetelne wykonywanie zadań i obowiązków; nadto jeśli chodzi o kuratelę rodzinną, to właśnie tutaj jest bardziej specyfika pracy wychowawczej, która wymaga więcej nakładu, niż w specyfice pracy głównie kontrolnej, która przeważa z kolei u kuratora dla dorosłych. To tak w skrócie oczywiście, nie wdając się w niuanse.
- kuratorzy społeczni praktycznie wykonują zadania związane ze sprawowaniem nadzorów, przeprowadzaniem wywiadów środowiskowych i obecnością przy kontaktach rodziców z dziećmi.
Tak, jak pisałem, jeśli coś pominąłem jako kurator dla dorosłych (a na pewno tak jest

), zostanie to uzupełnione przez koleżankę, kolegę rodzinnego.