kurator

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

kurator

Postautor: janim5 » 08 maja 2010, 16:25

Witam,
Chcę pomoc koleżance i stąd moje pytanie. Koleżanka od niespełna 3 miesięcy jest mamą, zgodziła się w USC na uznanie ojca, nie są małżeństwem i nie mieszkają razem. Teraz się okazało, że "tatuś" dziecka nie pracuje, choć niby codziennie chodził do pracy, jest ogromnie zadłużony itp. i na dodatek zaczął ją straszyć, że zabierze jej dziecko i spowoduje ustanowienie kuratora. Proszę mi powiedzieć kiedy ustala się nadzór kuratora? Dodam, że nigdy mu nie zabroniła na kontakty z dzieckiem, ale on i tak nie korzysta z tego pozwolenia.

Z góry dziękuję
janim5

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 08 maja 2010, 16:47

Kuratora ustala się jeśli dobro dziecka jest zagrożone - a resztę bardziej precyzyjnie określa kodeks rodzinny i opiekuńczy .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: anda » 10 maja 2010, 0:03

zabrać dziecko, to nie tak łatwo. muszą być rażące zaniedbania opiekuńcze.
mozna postarać się również o ograniczenie praw rodzicielskich ojca. wówczas opiekunem, decydującym o dużej ilości spraw dotyczących dziecka będzie decydować matka. ojciec jednocześnie nadal będzie do alimentacji na rzecz małoletniego.

ogr. praw rodzicielskich może nastąpić, gdy (krio art.107par.1) jeżeli władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom nie pozostającym ze sobą w zw. małż., sąd opiek. może powierzyć wykonywanie władzy rodzicielskiej jednemu z nich, ograniczając władze rodz. drugiego do okresl. obowiązków w stosunku do osoby dziecka
poza tym poczytaj art 93 - 113 krio
anda

Postautor: janim5 » 10 maja 2010, 10:24

Dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam
janim5

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi