nieletni

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

nieletni

Postautor: migdal401 » 30 sie 2010, 21:23

§ 4. Jeżeli w okresie próby i w ciągu dalszych 3 miesięcy odwołanie warunkowego zwolnienia nie nastąpiło, orzeczenie o umieszczeniu w zakładzie z mocy prawa uważa się za niebyłe.

znaczy slad w papierach jest czy niebyłe, znaczy, że nie ma sladu?
dzieki
migdal401

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 01 wrz 2010, 0:05

Nie ma śladu- właśnie dokładnie po okresie próby i trzech miesiącach.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: migdal401 » 02 wrz 2010, 21:29

ok, to jak pozniej przykladowo ubiega się o posadę gdzie wymagane jest zaświadczenie z KRSu to? Figuruje czy nie?

a drugie pytanie dotyczny mojego alka. Odbębnia areszt, już 6 miesiąc za przemoc w rodzinie i udział w napadzie z użyciem niebezp. narzędzia...trochę to zagmatwane i sam nie bardzo kleje o co chodzi, bo wiem tylko z relacji matki, a te info są bardzo chaotyczne i szczątkowe. Ale wracając to pytania, chodzi dokladnie o dwa zarzuty postawione człowiekowi 1) art. 335 par. 1 kpk i 2) 207 par. 1 kk ...
ja to wszystko rozumiem, ale jak wytłumaczyc mam jego matce, dlaczego policja wpada do niej do domu "po syna"!!!
Goscia nie ma od 6 m-cy w domu, miał wcześniej nakazy przymusowego poddania się leczeniu odwykowego, z kazdego rezygnowal po kilku dniach.
Czy policja nie ma informacji, że obywatel odsiaduje? nie rozumiem tego ja, ani moja p. kurator, a co dopiero matka.
do podopiecznych wchodź jak Public Enemy wśród ubranych jak Kennedy...
migdal401

Postautor: Aurelius » 02 wrz 2010, 22:56

Migdal nie KRS, lecz KRK, czyli Krajowy Rejestr Karny. Zgodnie z ustawą o KRK, w tymże rejestrze gromadzi się m.in dane o nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze, poprawcze lub leczniczo-wychowawcze albo którym wymierzono karę na podstawie art. 13 lub art. 94 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich. W przypadku o którym piszesz w swoim pierwszym tutaj wejściu, kiedy taka osoba zwróci się do KRK o informację, przyjedzie odpowiedź, że nie figuruje (biorąc pod uwagę, że to była jedyna sprawa).

Druga sprawa - art. 335 par. 1 kpk, to nie jest zarzut, tylko informacja, że podejrzany na etapie postępowania przygotowawczego poddał się dobrowolnie karze, którą zaproponował mu oskarżyciel publiczny, czyli prokurator. Wtedy sąd jesli przychyli się do wniosku prokuratora, skazuje delikwenta bez przeprowadzania rozprawy.
Policja była w domu nie sama z siebie, lecz na czyjeś zarządzenie. Tutaj domyślam się, że sądu rodzinnego który nie musiał posiadać wiedzy, że uczestnik przebywa w A¦. Inna sprawa, że policja mogła sprawdzić w dostęonych u siebie bazach danych, że gość jest osadzonyny. Lecz nie sprawdzili i już. Wykonywali po prostu zarządzenie. To jest w praktyce częsta sytuacja, np. jak wytłumaczyć, że sąd zleca wywiad kuratorowi do skazanego, który np. od pół roku odbywa karę p.w. z wyroku tego samego sądu a dla skazanego wysyła na adres domowy wezwanie do stawienia się na posiedzeniu. Ano takie rzeczy się zdarzają. Zadziałał czynnik ludzki - ktoś czegoś nie sprawdził.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: migdal401 » 06 wrz 2010, 23:15

dziekuje!
do podopiecznych wchodź jak Public Enemy wśród ubranych jak Kennedy...
migdal401

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi