Dokładnie został opisany wywiad ws. nieletnich i w książce i na forum również znalazłam taki wątek z którym się zapoznałam.
Natomiast a ,,propos'' wytycznych, chodziło mi o to, iż w ,,Zarys metodyki'' jest również napisane, że ,,w odniesieniu do pozostałych wywiadów wykonywanych przez kuratorów rodzinnych procedura określona przez wskazane przepisy rozporządzenia MS z 11 czerwca 2003 r., nie precyzuje zakresu treściowego wywiadu w taki sposób jak to uczyniono w odniesieniu do nieletnich'' - o to mi chodziło.
Zresztą fajnie jest tam opisany Regulamin przeprowadzenia wywiadu.
w: T. Jedynak ,,Zarys metodyki...'', str. 390.
Jeżeli ja coś źle interpretuje, proszę o poprawę
,,E.., wytyczne o których piszesz, są uregulowane w różnych aktach prawnych tj. ustawach, rozporządzeniach, regulaminie... '' - ultima, możesz napisać konkretnie w jakich?
Stad było moje pytanie do Was, doświadczonych kuratorów co w takim wywiadzie warto jest zawrzeć, co jest ważne dla sądu itp. ,,Czy są gdzieś zawarte jego konkretne wytyczne? '' - chodziło mi właśnie o odesłanie do konkretnych przepisów które to precyzują. Chętnie do nich samodzielnie dotrę. Nie proszę o ,,kawę na ławę''.
Z treścią ustawy o kuratorach oczywiście się już zapoznałam dawno i z wymienionym cytacie Rozporządzeniem również. Czytałam również Rozporządzenie MS w sprawie regulaminu czynności kuratora sądowego w zakresie przeprowadzania wywiadu środowiskowego oraz wzoru kwestionariusza tego wywiadu z dnia 12 sierpnia 1998 r.
A może jest coś bardziej aktualne?
Proszę się nie gniewać, ze tak draże temat, ale po prostu nie chce czegoś przeoczyć, a zawsze jakieś sugestie starszych bardziej doświadczonych osób są bardzo pomocne.
Pozdrawiam, E.
Ważne jest, aby nie dotknęła Cię straszna choroba – obojętność.