Wywiad środowiskowy

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wywiad środowiskowy

Postautor: eudaimonka » 11 wrz 2012, 22:44

Witam:)
Czy jest jakieś konkretne Rozporządzenie które reguluje zasady konstruowania Wywiadu ¦rodowiskowego Kuratora?
Czy są gdzieś zawarte jego konkretne wytyczne?
Szukam, szukam ale nie mogę znależć. Znalazłam wzmiankę w ,,Zarys metodyki....'' Pana Jedynaka, ale może są nowsze wytyczne?
Pozdrawiam, E.
Ważne jest, aby nie dotknęła Cię straszna choroba – obojętność.
eudaimonka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: constantine » 11 wrz 2012, 22:54

---------- 22:52 11.09.2012 ----------

Na stronie głównej w niezbędniku kuratora, dział kuratela karna znajduje się rozporządzenie ministra sprawiedliwości z 11 czerwca 2003r. dot. procedury przeprowadzania wywiadu przez kuratora oraz wzoru kwestionariusza wywiadu.

---------- 22:54 ----------

Podobnie w dziale dla kurateli rodzinnej jest rozporządzenie z sierpnia 2001r. dot. wywiadów u nielatów.
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: jarosj » 11 wrz 2012, 23:04

E., a ten twój kz to ma z tobą taką labę? Wszystko tu ustalisz i jeszcze jemu podpowiesz. Nie za dobra jesteś, dziewczyno? Męczysz ty go czasami wątpliwościami? Bo to jego obowiązek, rozwiać twoje wątpliwości.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: eudaimonka » 11 wrz 2012, 23:10

hehe :)
Wywiad mam w wydziale rodzinnym, dotarłam do wytycznych wywiadów ś. w kurateli karnej i do wywiadów u nieletnich, ale w sprawie Alk i Opm niestety nic nie znalazłam. Nawet T. Jedynak przywołuje w ,,Zarys...'', iż takich wytycznych nie ma, no ale książka z 2008...

jarosj - staram się być w miarę samodzielna, ale czy to źle? Co to nie oznacza, że nie współpracuje z moim przełożonym, wręcz przeciwnie - ale lubię wiedzieć co i jak, gdzie to jest zapisane w Rozporządzeniu, na jakiej podstawie działam itp.
eudaimonka

Postautor: Ultima » 11 wrz 2012, 23:51

Witaj. A jakiż to "wywiad masz w wydziale rodzinnym"? :wink:
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: eudaimonka » 12 wrz 2012, 9:04

hehe faktycznie w rodzinnym to nie mam :P A zlecony z rodzinnego :))
eudaimonka

Postautor: Ultima » 12 wrz 2012, 12:29

Eudajmonko, wytyczne o których piszesz, są uregulowane w różnych aktach prawnych tj. ustawach, rozporządzeniach, regulaminie, w tym również w Ustawie o kuratorach sądowych. Mogą to być wytyczne czysto techniczne, jak i merytoryczne, odnoszące się do celu i zakresu przedmiotowego wywiadu środowiskowego, zakresu podmiotowego itp.
Wielość i różnorodność wywiadów środowiskowych przeprowadzanych w postępowaniu przygotowawczym i wykonawczym, w sprawach rodzinnych, opiekuńczych, nieletnich, powoduje, że nie sposób ująć to w kilku zdaniach. Stąd moje wcześniejsze pytanie dotyczące tego o jaki wywiad pytasz.
W którym miejscu "Zarysu metodyki..." podane jest, że takich wytycznych nie ma?
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Postautor: eudaimonka » 12 wrz 2012, 14:55

Dokładnie został opisany wywiad ws. nieletnich i w książce i na forum również znalazłam taki wątek z którym się zapoznałam.

Natomiast a ,,propos'' wytycznych, chodziło mi o to, iż w ,,Zarys metodyki'' jest również napisane, że ,,w odniesieniu do pozostałych wywiadów wykonywanych przez kuratorów rodzinnych procedura określona przez wskazane przepisy rozporządzenia MS z 11 czerwca 2003 r., nie precyzuje zakresu treściowego wywiadu w taki sposób jak to uczyniono w odniesieniu do nieletnich'' - o to mi chodziło.
Zresztą fajnie jest tam opisany Regulamin przeprowadzenia wywiadu.
w: T. Jedynak ,,Zarys metodyki...'', str. 390.
Jeżeli ja coś źle interpretuje, proszę o poprawę :)

,,E.., wytyczne o których piszesz, są uregulowane w różnych aktach prawnych tj. ustawach, rozporządzeniach, regulaminie... '' - ultima, możesz napisać konkretnie w jakich?

Stad było moje pytanie do Was, doświadczonych kuratorów co w takim wywiadzie warto jest zawrzeć, co jest ważne dla sądu itp. ,,Czy są gdzieś zawarte jego konkretne wytyczne? '' - chodziło mi właśnie o odesłanie do konkretnych przepisów które to precyzują. Chętnie do nich samodzielnie dotrę. Nie proszę o ,,kawę na ławę''.

Z treścią ustawy o kuratorach oczywiście się już zapoznałam dawno i z wymienionym cytacie Rozporządzeniem również. Czytałam również Rozporządzenie MS w sprawie regulaminu czynności kuratora sądowego w zakresie przeprowadzania wywiadu środowiskowego oraz wzoru kwestionariusza tego wywiadu z dnia 12 sierpnia 1998 r.
A może jest coś bardziej aktualne?

Proszę się nie gniewać, ze tak draże temat, ale po prostu nie chce czegoś przeoczyć, a zawsze jakieś sugestie starszych bardziej doświadczonych osób są bardzo pomocne.

Pozdrawiam, E.
eudaimonka

Postautor: Ultima » 12 wrz 2012, 15:38

eudaimonka pisze:Proszę się nie gniewać, ze tak draże temat, ale po prostu nie chce czegoś przeoczyć, a zawsze jakieś sugestie starszych bardziej doświadczonych osób są bardzo pomocne.
Pozdrawiam, E.

Eudajmonko, to, że pytasz i drążysz temat, świadczy bardzo dobrze o Tobie. Pewnie masz powody aby tak czynić :)
Odpowiedzieć na Twoje pytania jednak jest ciężko, z powodów o których pisałam wyżej.
Pytasz:
co w takim wywiadzie warto jest zawrzeć, co jest ważne dla sądu

Odpowiadam (po raz wtóry): wywiady środowiskowe przeprowadzane w różnych sprawach, różnią się zakresem merytorycznym (podmiotowym, przedmiotowym itp.). W zależności od tego, o który rodzaj sprawy/wywiadu pytasz, różne będą odpowiedzi na Twoje pytanie.
Cytowany przez ciebie "Zarys metodyki..." zawiera wszelkie informacje potrzebne Ci aby zorientować się w rodzajach wywiadów środowiskowych oraz przepisach, które regulują ich sporządzanie, zlecanie itp.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Postautor: jarosj » 12 wrz 2012, 20:48

E., ja nie mam do ciebie pretensji o to, że jesteś samodzielna. Tylko raczej starałem się dać, tak wirtualnie, prztyczka twojemu kz.
Nie znam się na wywiadach w rodzinnym, bo oni tam mają chyba większe bezhołowie przepisowe, niż u nas w karnym. Może się mylę, proszę nie krzyczeć. Ale w zw. z tym wydaje mi się jasne, że w rodzinnym wiele zależy od kuratora zawodowego. On ostatecznie ci go zatwierdzi i dlatego powinnaś dostać wytyczne. Ultima, jako doświadczony kurator rodzinny (chociaż może się mylę, niech mnie mod poprawi), może ci dużo pisać. A później się okaże, że czegoś i tak brak, a czegoś jest za dużo.
Zresztą powiem ci, że ja nie do końca przepadam za myślącymi ks. Tzn. moi są sprytni, zaradni, ale cenie sobie, że czasami to przed mną ukrywają. Bo jak coś sobie wymyślę, to oni lecą i robią. Więc jakbym miał ks, który przeczytałby Jedynaka i potem jeszcze , nie daj Boże, go mi cytował, to szybko bym zacytował moje ulubione - ma być tak i tak.
Mam nadzieje, że pomogłem, choć nic nie wiem o wywiadach w rodzinnym. Ostatni taki wywiad, chyba do Nw, robiłem ładnych parę lat temu.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: eudaimonka » 12 wrz 2012, 22:47

jest ok :))
eudaimonka

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi