Kogo dotyczy nadzór a kogo dozór kuratora?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kogo dotyczy nadzór a kogo dozór kuratora?

Postautor: milka » 23 mar 2006, 13:30

Jestem kuratorem społecznym od pół roku. W ramach szkolenia muszę odpowiedzieć na kilka 21 pytań. Na większość zanalazłam już odpowiedzi w odpowiednich Ustawach i Rozporządzeniach. Mam jednak problem z odpowiedzią na pytania:
1.Kogo dotyczy nadzór a kogo dozór kuratora?
2. jakich spraw dotyczą sygnatury: Nsm, Npw?
3. Kiedy umarza się nadzór a kiedy uchyla?
4.Jakie są przesłanki wskazujące na koniecznośc zabezpieczenia dziecka i jakie działania podejmuje wtedy kurator?
5.Do kiedy trwa nadzór w przypadku natychmiastowego umieszczenia mał. lub niel. w placówce?
6.Kto może wnioskować o zmianę środka wychowawczego, a kto może wnioskować o wszczęcie postępowania opiekuńczego?
Będę ogromnie wdzięcna za pomoc. :D
milka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 23 mar 2006, 13:58

Witaj :!:
1. Nadzór w sprawach z wydziału rodzinnego, dozór w zespołach dla dorosłych.
2. Nsm- postępowanie opiekuńcze przed wydaniem orzeczenie, tj. na etapie postępowania wyjaśniajacego.
Npw- adekwatnie w postępowaniu o demoralizację, bądź czyn karalny, prowadzonym w trybie upn.
3. Na to pytanie znajdziesz jednoznaczne odpowiedzi w ustawach szczegółowych- wystarczy poszukać (upn., krio., kkw., kpc., itd.). Podpowiem tylko tyle- umorzenie obligatoryjnie z mocy ustawy, uchylenie- fakultatywnie.
4. Pomyśl- skoro wyznacznikiem jest dobro dziecka, to ... .
5. Odsyłam na forum- jak poszukasz znajdziesz odpowiedź (podpowiem, że chodzi o tzw. zarządzenia tymczasowe).
6. Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich, oraz jeden z wątków na forum zawierają odpowiedź.
Proszę Milka- nie idź na łatwiznę i wykaż trochę inwencji własnej.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 23 mar 2006, 15:21

W uzupełnieniu wypowiedzi keseya do pyt. 1 dodam, iż dozór kuratora ma miejsce w związku z warunkowym zawieszeniem kary pozbawienia wolności, może być zastosowany dozór kuratora przy karze ograniczenia wolnosci (ale wykonywanej, nie zawieszonej) oraz przy warunkowym przedterminowym zwolnieniu z zakładu karnego. Jest jeszcze dozór na wniosek (art. 167 kkw).
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: michu » 24 mar 2006, 0:19

Drogi Bartłomieju zapomniałeś wspomnieć o dozorze w przypadku warunkowgo umorzenia postępowania (art. 67 par. 2 kk). Pozdrawiam Michu ten od klonów. 8)
Awatar użytkownika
michu

Postautor: BartK » 24 mar 2006, 1:03

no tak ... zapomniałem o Dwu :( dawno już nie widziałem czegoś takiego, za to pojawiły sie ostatnio dozory na podst. 167 kkw :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: milka » 27 mar 2006, 12:08

Dzięki za podpowiedzi, ale ja nie idę na łatwizne!!! To moja ostatnia deska ratunku. Naprawdę szukałam odp. Mogę intuicyjnie odpowiedzieć na te pytania ale wolołabym widzieć odp. w tekstach prawnych więc jeśli chcecie mnie troche pomęczyć to napiszcie chociaż gdzie to na pewno znajdę. Dzięki za pomoc :)
milka

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi