Problem z nieletnim i jego rodzicami

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Problem z nieletnim i jego rodzicami

Postautor: romantico25 » 05 kwie 2006, 20:52

Witam serdecznie wszystkich, od ponad roku jestem kuratorem spolecznym w lubelskim- mam pewne pytanie: jezeli rodzice nieletniego nie wspolpracuja w sposob prawidlowy ze mna- pomijam teksty w stylu " Sad jest zalosny, bo w USA tak i tak....." ani z zadna instytucja, w realny sposob o jakie dzialania ze strony Sadu moge wnosic: nadzor trwa od roku i nie ma zbytnio poprawy, ( nadzor za wlamanie), choc przez rok jest spokoj, ale szkola i rodzina "lezy"?? Z gory dziekuje
romantico25

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: zolza » 05 kwie 2006, 21:53

Muszę przyznać,że dziwią mnie wszystkie takie merytoryczne pytania kuratorów społecznych.Czy rozmawiałeś na ten temat ze swoim kuratorem zawodowym ,to on zgodnie z ustawą określa kierunek działania i wszelkie podejmowane kroku. udziela wskazówek.
A w Twojej konkretnej sprawie wchodzą w grę przynajmniej 2 możliwości bądź wszczęcie postępowania o zmianę środka wychowawczego
i zobowiązanie wobec rodziców do określonych zachowań bądź wszczęcie postępowania opiekuńczego jeżeli masz dowody na to,że rodzice nienależycie wywiązują sie ze soich obowiązków.
A tak na koniec - jeżeli nieletni nie dokonał kolejnego czynu to jest Twój sukces i tak do tego podejdź.
zolza
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi