mediacje rodzinne

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

mediacje rodzinne

Postautor: Miriam » 14 maja 2006, 22:28

Witam serdecznie
Moje pierwsze zadanie jakie dostałam,pośrednio wiąże się ze skierowaniem rodziców na mediacje. Znalazłam już parę ośrodków,a konkretnie dwa, które zajmują się mediacjami rodzinnymi,może jakoś pujdzie.
Natomiast zastanawia mnie, czy ja mogę sama wszystko zorganizować, czy mam utwierdzać plany z kuratorem zawodowym, czy rodziców mam poinformować o mediacjach, czy wpierw zapytac się czy wyrażają chęć uczestniczenia w tego typu spotkaniach i czy takie mediacje będą skuteczne po rozwodzie(może i tak, pnk. wspólny może zostać przeniesiony na dobro dziecka), czy mam dowolność w wyborze środków związanych z mediacjami, czy może jestem ograniczona jakimiś przepisami, o których bladego pojęcia nie mam.
Jeżeli ktoś już podobnego typu sprawą się zajmował to prosiłabym o wszelkie uwagi z tym związane. A jeżeli wątek powielam to pardon.
pzdr
Awatar użytkownika
Miriam

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 16 maja 2006, 20:55

Miriam,
zapraszam Cię do poczytania w dziale "Kuratorzy rodzinni" wątku "Mediacje z nieletnim i w postępowaniu cywilnym(rodzinnym)".
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Miriam » 17 maja 2006, 1:56

Eipiem, dzięki za namiary, nie wiem jak to dalej sie potoczy, bo widzę, że psycholog odradza tego typu pomoc, ale zawsze dobrze wiedzieć o takich stronkach.
Widzę ,że ten temat jest Tobie w jakiś sposób bliski, myślę,że mediacje to na serio niezłe rozwiązanie, chociaż może myślałam, bo w moim przypadku są one odradzane przez psychologa.
pzdr
ps. tak na zakończnie zupełnie z innej beczki,ku uciesze innych .... a oto kawał, który ostatnio dostałam:
Chlopak podchodzi do dziewczyny.
- Tanczysz?
- Tancze, spiewam, gram na gitarze.
- Co ty pleciesz?
- Plote, wyszywam, lepie garnki...
:shock:
Awatar użytkownika
Miriam

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 17 maja 2006, 15:28

Miriam,
porozmawiaj z mediatorem,może sie okaże,że on widzi sznase (jesli nie ma przeszkód do prowadzenia mediacji po stronie zainteresowanych) na przeprowadzenie mediacji w tej sprawie.
Mediacja nie musi miec na celu załatwienie (= znalezienie rozwiazania )całości problemu,Mediacja może doprowadzić do znalezienia rozwiązania w jakiejś cząstce problemu-to już jest sukces dla stron w mediacji, bo dostają sygnał,że jest mozliwe porozumienie w drobniejszej kwestii.A wiele robnych kwestii to juz cały "kawał" kwestii.
Sorry za to porównanie,
warto próbować-jeśli nie wiesz do kogo sie zwrócić napisz na priva skad jesteś spróbuje kogoś poszukać.
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi