alimenty i zmiana nazwiska dziecka

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

alimenty i zmiana nazwiska dziecka

Postautor: runa » 01 lip 2006, 23:41

Proszę o pomoc. Mam 3- miesięcznego synka, który został uznany przez ojca przed naczelnikiem USC (dot. dziecka pozamałżeńskiego). Ojciec małego w czasie ciaży nie wykazywał zbytniego zainteresowania moim zdrowiem, budowaniem rodziny dla dziecka, do chwili obecnej nie łoży na jego utrzymanie. Ciągle uciekał się do szntażu względem mnie, oczekiwał, że będę go utrzymywać, żądał drogich prezentów, wszczynał awantury. Kierując sie dobrem dziecka (tak wtedy myslałam) zgodziłam się, by ojciec dziecka wrócił do mnie (przez dwa miesiące nie mieszkaliśmy razem). W chwili obecnej ojciec dziecka przebywa za granicą w celach zarobkowych, nie interesuje się malutkim. Jeszcze przed wyjazdem mówił do maleństwa takie rzeczy, które wskazują na to, iż będzie malca w przyszłości nastawiać przeciwko mnie. Chciałabym wystarać się o zmianę nazwiska dziecka na moje, bowiem w czasie uznania dziecka jego ojciec nie wyraził na to zgody. Nie oczekuję, iż otrzymam od ojca dziecka jakiekolwiek alimenty (wygraża się, iż na dziecko nie zamierza łożyć). Jakie kroki prawne w tej sytuacji mam poczynić?
runa

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Lingostarr » 02 lip 2006, 15:47

Hmm...z tego co opisujesz, to nie masz za ciekawie. Nie wiem, bo nie ujełas tego, czy jesteście małżeństwem, czy też żyjecie w konkubinacie. Druga sprawa, jeżeli dobrze zrozumiałem, twój partner, który przyjął dziecko, nie jest biologicznym ojcem, tak??
Podpowiedz jeszcze to, a postaram ci się odpowiedzieć
Lingostarr

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi