A kim jesteś w sprawie?
Zgodnie z art. 525 kodeksu postępowania cywilnego akta sprawy dostępne są dla uczestników postępowania oraz za zezwoleniem przewodniczącego dla każdego, kto potrzebę przejrzenia dostatecznie usprawiedliwi.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
jesli jestes uczestnikiem postepowania w sadzie rodzinnym to masz wglad w akta sprawy.Dodatkowo jesli sad (rodzinny) ustanowił nadzór i jestes uczestnikiem tego postepowania masz wgąd za zgoda sadu do teczki nadzoru.
A na jakiej podstawie Kqb dozorowany nie ma wgladu do teczki dozoru?
12lat temu sad nalozyl na moja rodzine kuratora przy rozwodzie na kontakty ojca z dziecmi (ktorego ma do dzis). 6lat temu urodzilam dziecko ze zwiazku w ktorym caly czas jestem obecnie weszla sprawa na wokande o ograniczenie mi praw do dziecka z art 109 kpr. Kuratorka spoleczna tlumaczyla mi ze to obligatoryjnie wchodzi kurator na najmlodsze dziecko i dlatego teraz jest ta sprawa i ze sad przez 6lat nie wiedzial ze mam jeszcze jedno dziecko. Clatego musze sie bronic bo nie mam zaniaru meczyc sie przez nastepnych kilkanascie lat tym bardziej ze nie dostalam od nich zadnej sensownej pomocy wrecz przeciwnie zmarmowala mi jedno z dzieci umieszczajac w pogotowiu opiekunczym za wagary. Corka wpadla w takie towarzystwo ze narobila sobie wiekszych problemow niz wagary.Bo w pogotowiu opiekunczym miala kontakt z roznymi dziewczynkami byly i takie co trudnily sie prostytucja.
czyli na dobra sprawe nie mam wgladu do tych sprawozdan i kuratorzy moga sobie robic i pisac co chca fajne prawo.A jeszcze chcialam sie do wiedziec czy byly kurator spoleczny moze zeznawac w mojej sprawie jako swiadek ze mojemu dziecku nie dzieje sie krzywda nie chodzi glodne brudne zaniedbane ja pracuje konkubent tez nie ma u mnie w domu imprez alkoholowych i nigdy zaden z kuratorow nie zastal mnie pod wplywem akloholu i wogole nie rozumiem za co ta sprawa o ograniczenie.
mnie nie chodzi o akta sadowe tylko o sprawozdania kuratora bo na jakiejs podstawie kurator sadowy wniosl ta sprawe a wszystko zaczelo sie od tego ze stanelam za kuratorka ktora mi zmienili za przeproszeniem dostalam i ja i ona w pupe jej zabieraja sprawy nie dajac nowych a mnie kaze sie odebraniem -ograniczeniem praw i jak mam sie nie denerwowac jak jest to jawna niesprawiedliwosc uwierzcie mi pracuje w pubie jakie mamy przychodza ze swoimi malymi dziecmi na piwo i siedza caly dzien na ogrodku piwnym a w zime w srodku gdzie wszyscy pala i nikt im nie zabiera praw do dziecka
¯aden z uczestników postepowania wykonawczego a także żadna ze stron postępowania nie ma prawa wglądu w akta wykonawcze lub do teczek nadzoru- jesli już funkcjonują.
Jesli kurator wniósł o ograniczenie władzy rodzicielskiej to jego wniosek wraz z uzasadnieniem powinien znależć się w aktach do których strony postepowania mają wgląd przez cały czas trwania postępowania o ograniczenie. Poza tym możesz wnioskować o wezwanie kuratora na świadka i zadać mu pytania bezpośrednio na sali sądowej.