pozbawienie władzy rodzicielskiej

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pozbawienie wŁadzy rodzicielskiej

Postautor: ewamariola » 09 cze 2007, 8:37

Proszę o pomoc w nurtującej mnie sprawie. jestem od 2 lat po rozwodzie z poprzedniego małżeństwa mam 3,5 letnią córkę. Były mąż kiedy zaszłam w ciąże nie był tym faktem zadowolony nawet oskarżał mnie że to nie jest jego dziecko. przez całą ciąże mąż używał przemocy psychicznej wyzywając mnie, używał słów obraźliwych wyszydzał mnie używał także przemocy fizycznej byłam dla niego "workiem treningowym" robił wszystko abym nie donosiła tej ciąży pragnę tutaj nadmienić że pierwszą ciąże poroniłam była tutaj podobna sytuacja jak przy drugiej ciąży. Nie interesował się moim stanem zdrowia jak się rozwija dziecko nie zawiózł mnie również do porodu po mnie i po dziecko również nie przyjechał do szpitala .Po wyroku rozwodowym były mąż zaczął mnie zastraszać utratą życia nachodził mnie z różnymi ludźmi których nie znałam straszył mnie że córka zniknie z moich oczów. w sądzie rodzinnym przedstawił fałszywych świadków których nie znałam albo świadczyli fałszywe zeznania. Na rozprawach tych prosiłam o kontakty ojca w obecności kuratora jednak sad odrzucił ten wniosek gdyż nie był prawomocny wyrok rozwodowy a ja byłam karana grzywnami informowałam również sąd że toczy się postępowanie na Policji przeciwko byłemu mężowi i teściowi lecz również Sąd nic z tym nie zrobił. Na jednej z rozpraw w Sądzie Pani Sędzina poinformowała mnie że mąż używał przemocy w stosunku do mnie a nie do dziecka że dziecka nie było a przecież Konstytucja mówi nam o ochronie dziecko już od poczęcia podobne stanowisko wywiódł Trybunał Konstytucyjny który stanął na stanowisku iż podmiotowość prawna jest przynależna każdej istocie ludzkiej w tym dziecku poczętemu, uznał ponadto, że życie i zdrowie ludzkie są dobrami prawnymi chronionymi konstytucyjnie. Już Sąd Najwyższy w roku 1967 orzekł ,że czyn niedozwolony wyrządzony ciężarnej jest deliktem przeciw dziecku Sąd nie zbadał w przypadku mojej córki czy zaburzenia neurologiczne które u niej pojawiły się po urodzeniu nie były związane z ciążą. Pragnę tutaj nadmienić że ojciec alimenty płaci nieregularnie a dziecka nie widział można powiedzieć od urodzenia. Obecnie toczy się sprawa przed sądem karnym mąż ma postawiony zarzut przemocy fizycznej i psychicznej oraz naruszenie czynności ciała w uzasadnieniu aktu oskarżenia jest zapis dotyczący poronienia oraz zachowania byłego męża podczas drugiej ciąży. czy na tej podstawie można pozbawić ojca praw, pragnę tutaj nadmienić że wyszłam za mąż bardzo chce być ojcem dla mojej córki córka jest bardzo z nim zżyta ojca biologicznego nie zna. Dziękuje za odpowiedź.
ewamariola

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 10 cze 2007, 18:33

Witam! Wątpię by ktokolwiek udzielił Ci jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Możesz złożyć do Sądu Rodzinnego wniosek o zmianę wyroku rozwodowego w punkcie dotyczącym władzy rodzicielskiej byłego męża, poprzez pozbawienie tejże. W uzasadnieniu trzeba opisać cały przebieg dotychczasowych spraw karnych itp, oraz to co napisałaś powyżej. Tyle co mogę doradzić. To Sąd po zbadaniu Twojej sprawy podejmie decyzję. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi