Ważne pytania

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Ważne pytania

Postautor: AśkaK. » 25 lip 2007, 19:24

Witam wszystkich użytkowników niniejszego forum. Kuratorem społecznym dla dorosłych jestem od marca br. i od tego momentu jestem częstym gościem na owym forum. Uważam, iż jest ono doskonałą formą przekazu informacji i rozmów :) Dotychczas byłam biernym (cichym)obserwatorem ale mam dwa pytania, które nie dają mi spokoju. Mianowicie: czy po zawarciu związku małżeńskiego przez nieletnich (kobieta:16 lat, mężczyzna przed ukończeniem 18 lat) ustaje władza rodzicielska rodziców? i drugie pytanie: czy jeżeli zostaje się aplikantem kuratorskim to nadal sprawuje się dotychczasowe dozory?(ogólniej:czy aplikant kuratorski może je sprawować?). Pytanie dla wielu okażą się zapewne proste, jednakże proszę o odpowiedź:):):)Serdczenie Wszystkich pozdrawiam

Proszę umieszczać tematy we właściwych działach. [marek z.]
AśkaK.
AśkaK.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 25 lip 2007, 21:17

1.tak,
2. moim zdaniem nie,choć jak prześledzisz uważnie posty to znajdziesz miejsca w Polsce gdzie nadal mozna pełnić funkcję społecznego.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: AśkaK. » 25 lip 2007, 21:27

Bardzo dziękuje:)
AśkaK.
AśkaK.

Postautor: Pawellas » 26 lip 2007, 12:10

Ad 1)
Tak - ustaje władza rodzicielska wynika to z art 10 § 1.KRiO Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Jednakże z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście, a z okoliczności wynika, że zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny.

Art. 10. § 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.
§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.

Z chwilą gdy zostajesz aplikantem kuratorskim, zostajesz przypisana do konkretnego patrona i najczęściej tam wykonujesz dozor. Tym niemniej kuratorzy zawodowi zazwyczaj się dogadują i możliwe jest kontynuowanie dotychczasowych dozorów. Ot kwestia uznania.
Mam nadzieję, że mi pomożesz i mam nadzieję, że udało mi się Ci pomóc...
Pawellas

Postautor: AśkaK. » 26 lip 2007, 17:12

W kwestii ustania władzy rodzicielskiej ja również znalazłam art. który przytoczyłeś mi powyżej (za który ponownie serdecznie dziękuję) ale nie byłam pewna, czy w związku z tym zapisem "samo przez się" rozumiane jest ustanie władzy rodzicielskiej..dzięki Tobie wiem to już na pewno:). Przyznaję, że w kwestii drugiego pytania byłam zupełnie zdezorientowana..szukałam w wielu aktach prawnych i innych dostępnych nośnikach informacji (prawnej) ale odpowiedzi były albo nie jasne albo sprzeczne. Tak więc dzięki Twojej osobie rozwiane zostały wszystkie moje wątpliwości..jak na tą chwilę :wink: . Niezwykle interesuje mnie zawód kuratora i chcę go wykonywać rzetelnie, a to wiąże się z ciągłym przyswajaniem wiedzy:)))Za tą którą uzsykałam dzięki Tobie jestem szczególnie wdzięczna (to mój pierwszy post na tym forum). Gdybym była w stanie pomóc Tobie w jakiejkolwiek sprawie - zrobię to z miłą chęcią:))
AśkaK.
AśkaK.

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi