wynagrodzenie za opiekę prawną

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

wynagrodzenie za opiekę prawnĄ

Postautor: joyice » 15 lis 2007, 10:27

Jestem kuratorem społecznym i zostałam opiekunem prawnym. Byłam nim ok 4 m-ce. Pan zmarł, poinformowałam spadkobierców o spadku (wcześniej 2 x odmawiali pełnienia opieki). Obecnie jest postepowanie. Sedzia poinformowała mnie o możliwości wyliczenia sobie wynagrodzenia. Z uwagi na zachowanie rodziny przed sądem - "radziła" abym sobie spokojnie przeliczyła. Nie wiem jak to ewentualnie liczyć?
Prawdę powiedziawszy uważam, że nie powinnam, ale z drugiej strony skoro jest taka możliwość....
Co Wy byście zrobili w tej sytuacji?
joyice

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Barbara » 15 lis 2007, 12:19

Jak liczyć - nie wiem. Ale nie miałabym w tej sytuacji żadnych skrupułów; uważam, że jak najbardziej należy się Pani wynagrodzenie, skoro to Pani była opiekunem, a rodzina (czyli przyszli spadkobiercy !) nie chciała się tego podjąć.
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

zastanawiam się czy np. nie liczyć jak

Postautor: joyice » 15 lis 2007, 13:59

w przypadku nadzorów - ryczałt za miesiąc
Spadku jest ponad 10 tys. a dom już sprzedany - zdążyli przepisać zanim ubezwłasnowolnili
joyice

Postautor: eipiem » 15 lis 2007, 19:36

Wydaje mi sie,ze opiekun moze wystapić do Sądu o wypłacenie mu wynagrodzenia jesli wykaże ,że poniósł koszty zwiazane z pełnieniem tej opieki (np.dojazd do podopiecznego,czas poswięcony na załatwianie spraw podopiecznego itp).
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: kropka » 15 lis 2007, 20:21

Odpowiedź na pytanie joyice zawarta jest w art.162 par 1 i 2 i 163 par 1 i par 2 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Par 1 :Opiekun sprawuje opiekę bezpłatnie.
Par 2:. Jeżeli z opieką związany jest zarząd majątkiem wymagający znacznego nakładu pracy, sąd opiekuńczy może na żądanie opiekuna przyznać mu stosowne wynagrodzenie okresowe albo wynagrodzenie jednorazowe w dniu ustania opieki lub zwolnienia go z niej.
Art.163 par 1. Opiekun może żądać od pozostającego pod opieką zwrotu nakładów i wydatków związanych ze sprawowaniem opieki. Do roszczeń z tego tytułu stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu.
I par 2 w/w art.:Roszczenia powyższe przedawniają się z upływem trzech lat od ustania opieki lub zwolnienia opiekuna.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: joyice » 16 lis 2007, 10:50

Znam i czytałam... czyli sensownym jest zwrot za paliwo?
joyice

Postautor: kropka » 16 lis 2007, 11:39

Jak najbardziej. Kwestia sensownego przedstawienia kosztów sądowi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi