Pytanie..

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Pytanie..

Postautor: Gregor » 17 lis 2007, 18:10

Chodzi dokładnie o świadczenia dla rodzin niepełnych..

czy jest prawdą iż w przypadku gdy np ojciec dziecka, mimo zasadzenia alimentów, nie płacąc ich z powodu stopnia niepełnosprawności, renty poniżej minimum, oraz w związku z tym bezskutecznej egzekucji można wystąpić o pomoc ze źródła UE?? co więcej miałaby być to nie mała pomoc bo liczona w euro i niezależna od dochodów drugiego rodzica

Taka informacje uzyskałem poczta tzw pantoflową a jej prekursorem był właśnie jakiś kurator, stąd też moje pytanie na tym forum..

czy jest to zwykła plotka, czy może jednak coś w tym jest??

z góry dziękuje z odpowiedź

Serdecznie pozdrawiam
Gregor

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 17 lis 2007, 19:27

Gregor,
jedyne co mi przychodzi na myśl (ale nie jest to chyba sytuacja,ktora opisujesz) to zobowiazanie państw członkowskich do wypłacania świadczeń rodzinnych w sytuacji gdy Polak przebywa w tym członkowskim kraju i posiada uprawnienia do wypłaty tych świadczeń (wówczas mozna wybrać korzystniejsze niz nasze krajowe świadczenie).Natomiast ten wspomniany przez Ciebie tata nie przebywa w innym kraju i nie posiada upranień pracowniczych/inwalidzkich w tym kraju?Oczywiście analogicznie-mama moze się ubiegać o takie świadczenia jeśli przebywa w kraju UE i ma prawo do korzystania z w/w świadczeń.Wówczas może skorzystać ze świadczeń innego kraju (np Wlk.Brytanii jesli tam jest i legalnie pracuje).
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi