zmiana kuratora

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zmiana kuratora

Postautor: mrowka » 30 gru 2007, 17:01

Witam,

Chciałam zapytać się o procedurę związaną ze zmianą kuratora rodzinnego (nadzór nad kontaktami z dzieckiem). Uzasadnienie merytoryczne swojej prośby mam, zależy mi na poradzie, jak złożyć taki wniosek, czy składa się go w Biurze Podawczym czy należałoby wcześniej umówić się z kierownikiem obecnego kuratora i jemu przekazać pismo? Jakie wymogi od strony formalnej powinien spełniać taki wniosek?

z góry dziękuję :)

pozdrawiam,

m.
mrowka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 30 gru 2007, 22:20

Witam! Przed rozpoczęciem drogi pisemnej, proponuję spotkanie z samym kuratorem i ewentualnie kierownikiem jego Zespołu. Być może da się sprawę załatwić wyjaśniając sobie wszelkie kwestie. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: mrowka » 31 gru 2007, 0:42

a czy taki jest przyjęty zwyczaj? że najpierw należałoby się spotkać z kierownikiem zanim złoży się wniosek na piśmie?
mrowka

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 31 gru 2007, 12:05

Witam! Nie napisałem, że taki jest zwyczaj. Jest to moja propozycja, pozostawiona do rozważenia. Oczywiście można sprawę tę załatwić pisemnie - składając dokumenty na Biurze Podawczym, podając, jako adresata Kierownika Zespołu - jednak w moim przekonaniu, rozmowa może pomóc bardziej, niż wszelkie formalne rozwiązania. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 31 gru 2007, 18:16

Temat przenoszę tutaj, ponieważ należy go uznać jako pytanie do kuratora. Jeżeli chodzi o zmianę kuratora, to także proponuję najpierw rozmowę z kuratorem zawodowym, jeżeli dotyczy do kuratora społęcznego albo z kierownikiem zespołu, jeżeli sprwawa dotyczy samego kuratora zawodowego.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kesey » 31 gru 2007, 19:47

W zakresie wyłączenie kuratora stosuje się przez analogię przepisy, dotyczące wyłączenia sędziego. Wniosek, jak w każdym innym przypadku na biuro podawcze.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Zet » 03 sty 2008, 11:00

Temat zmiany kuratora już gdzies był tylko nie moge go znaleźć ?
Przytoczyłam tam przepisy o wyłączeniu sedziego odnoszace sie równiez do kuratorów. Przepisy wskazuja konkretne sytuacje uzasadniające wyłaczenie kuratora. Tak więc nie ma tu miejsca na żadne " kurator mi nie pasuje".Skazani nie wybieraja sobie kuratora, tak jak kuratorzy nie wybieraja sobie skazanych :roll:
Pozostaje mieć nadzieję ,że " uzasadnienie merytoryczne" , które mrowka "juz ma" stoi w zgodzie z przepisami.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi