Kurator za próbe samobujczą ?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kurator za próbe samobujczĄ ?

Postautor: Bogdan » 27 sty 2008, 21:22

Witam

Mam 17 lat, w tym roku kończę 18 ale dopiero w Grudniu.Dostałem nadzór kuratora , gdyż ktoś usłyszał że chcę się zabić i powiadomił policje. A tak naprawdę bym tego nie zrobił. W związku z Tym mam kilka pytań.

1 - Co się stanie jak kurator nie zastanie mnie w Domu ?
2 - Jakie ma prawa ?
3 - Czy może zakazać mi wyjazdów służbowych? <działam społecznie>
4 - W związku że często choruje, chciałbym uczyć się w szkole dla dorosłych a zgodnie z ustawą mogę to już zrobić gdyż w tym roku kończę 18 lat, czy kurator może mi tego zakazać ? <skończyłem gimnazjum>
Tym bardziej że będzie To daleko od miejsca Zamieszkania.
5 - Czy Kurator może przeglądać moje prywatne rzeczy , w tym dane zgromadzone na komputerze?
6 - Mam możliwość zmiany obywatelstwa na Niemieckie , Jeśli to zrobię to automatycznie stracę dozór kuratora ?
7 - Jestem po pierwszej wizycie Kuratora, Ale nie powiedział mi tak naprawdę nic o swoich obowiązkach. A dwa nie wiem jaki zapadł wyrok, gdyż nie dostałem takiej informacji z sądu. Gdzie i czy można dostać wyrok sądu ?

[/b]
Bogdan

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 29 sty 2008, 0:25

Wybacz Bogdan ale mam wrażenie , że nie jesteś do końca szczery .
Nie wydaje mi się , że za ,,ewentualną'' próbe samobójczą dostaje sie nadzór .
Nie wiem czy ktokolwiek coś Ci podpowie lub poinformuje o czymkolwiek jeśli nie będziesz szczery na forum .

Na razie polecam jeszcze rozmowę z Twoim Kuratorem . Myślę , że na większosć Twoich pytań Ci odpowie .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Bogdan » 29 sty 2008, 19:50

Dokładnie to chyba chciałem zostać zauważony i jakoś powiedziałem o tym jak to nazywa kurator "Stan suicydalny" i jakoś sąd tak zdecydował.
Ogólnie miałem takie plany o ile tak to można nazwać, ponieważ była lekko napięta sytuacja w domu jak powiedziałem że jestem gejem.
I tak wyszło... ma to sens? ogólnie to Kurator Społeczny (Psycholog).?
Bogdan

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 29 sty 2008, 20:01

http://www.sciaga.pl/tekst/32438-33-zac ... _m_odzieoy
to Ci polecę , może dowiesz się tam czegoś o sobie oraz o tym dlaczego jest nadzór kuratora .
A dla jasnosci czytających kuratorów podaj sygnaturę sprawy , BEZ PODAWANIA CYFEREK !!! sam początek .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kesey » 29 sty 2008, 20:16

Stany obnizonego nastroju, jak również preferencje seksualne nie stanowią przesłanki do zastosowania środków wychowawczych, związanych z wykazywanymi przejawami demoralizacji. To tak na marginesie.

Oczekujesz przecież odpowiedzi na postawione pytania.

1. Będzie ponownie próbował nawiązać z Toba kontakt- może zostawić informację o ewentualnym terminie wizyty, w przypadku gdyby napotykał na bardzo znaczące problemy w tym zakresie. Jeżeli twoja nieobecność będzie miała charakter zamierzony i postrzegać ją można bedzie jako uchylanie się od kontaktu z kuratorem, możliwe jest wystąpienie z wnioskiem o zmianę środka wychowawczego.

2. Prawa kuratora przy realizacji postępowania wykonawczego uwzględnione są w art. 9 ustawy o kuratorach sądowych (można do niej zajrzeć, korzystając z pliku zamieszczone na stronie głównej stowarzyszenia), oraz rozporzadzeniach szczegółowych.

3. Kurator nie nakłada zakazów- to gestia sądu, może natomiast stosować zalecenia, dotyczace różnych sfer, jeśli jest to zbieżne z względami wychowawczymi realizowanego postępowania wykonawczego.

4. Kuratorzy nie odstręczają nikogo do nauki a wręcz przeciwnie- starają się wyegzekwować prawidłową realizację obowiązku szkolnego. Natomiast, każdorazowo podczas zmiany miejsca pobytu jesteś zobowiązany do poinformowania sądu i kuratora o aktualnym adresie. Niedopełnienie tego to uchylanie się od nadzoru a tym samym możliwe konsekwencje jak w punkcie 1.

5. O tym traktuje wspomniany już wcześniej punkt 9 Ustawy, w zapisie dotyczacym żądania niezbędnych wyjaśnień i informacji. Sam kurator nie będzie grzebał Ci w szafie, czy przeglądał Twego komputera, lecz może poprosić abyś uczynił to w jego obecności sam.

6. Niestety- to nie jest forum porad "Jak uchylać się od nadzoru kuratora". Pytanie pozostaje bez odpowiedzi.

7. Odpis postanowienia można uzyskać składajac wniosek o jego wydanie, skierowany do Sądu orzekającego.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi