Kurator za niszczenie mienia

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kurator za niszczenie mienia

Postautor: MaxSSJ » 27 lut 2008, 21:24

Hej
Mam pytanie.Niedawno policja złapała mnie za zniszczenie mienia.Szkody wyniosły około 200zł.Zostało oczywiscie to zapłacone.Czy za to mogą mi dowalić kuratora??
Jestem w wieku 15 lat jak cos :P:P
MaxSSJ

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: zrównany z błotem » 27 lut 2008, 21:43

jeżeli sprawa została skierowana do sądu... a napewno została... to sąd rodzinny może oddać cię (powieżyć) opiece kuratorowi społecznemu
nie bój się, co ma być to będzie :)
Awatar użytkownika
zrównany z błotem

Postautor: ksb » 27 lut 2008, 21:54

Czyżby rósł nam narybek?!
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: kgb14 » 27 lut 2008, 21:58

zrównany z błotem , prosze nie odpowiadaj na pytanie na którym się nie znasz ( przy czym nie mówię abyś się wcale nie wypowiadał - postaraj się zrozumieć-nikt nie chce Cię obrazić ) .
Ja na pewno znam się lepiej a powstrzymałem się na mądrzejszych od siebie .
MaxSSJ - jeśli sprawę prowadziła policja , Sąd został pewnie poinformowany . Przypuszczam , że będzie postępowanie w tej sprawie .
Poczytaj temat Nieletni a Alkohol - powinna znaleźć sie tam dla ciebie odpowiedź .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kropka » 27 lut 2008, 22:00

Konkurencja raczej, konkurencja :lol:
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: zrównany z błotem » 27 lut 2008, 22:07

---------- 21:04 27.02.2008 ----------

kgb14 bez urazy... ale odpowiadam na pytania na które już coś wiem... bo sam dostałem odpowiedź... a tak ogółem to szybko się ucze :)

a MaxSSJ poczytaj sobie to....

wątki ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich
Art. 4. § 1. Każdy, kto stwierdzi istnienie okoliczności świadczących o demoralizacji nieletniego, w szczególności naruszanie zasad współżycia społecznego, popełnienie
czynu zabronionego, systematyczne uchylanie się od obowiązku szkolnego lub kształcenia zawodowego, używanie alkoholu lub innych środków w celu wprowadzenia się w stan odurzenia, uprawianie nierządu, włóczęgostwo, udział w grupach przestępczych, ma społeczny obowiązek odpowiedniego
przeciwdziałania temu, a przede wszystkim zawiadomienia o tym rodziców lub opiekuna nieletniego, szkoły, sądu rodzinnego, Policji lub innego właściwego organu.
§ 2. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu czynu karalnego przez nieletniego, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym sąd rodzinny lub Policję.

Art. 5.
Wobec nieletniego mogą być stosowane środki wychowawcze oraz środek poprawczy w postaci umieszczenia w zakładzie poprawczym; kara może być orzeczona tylko w wypadkach prawem przewidzianych, jeżeli inne środki nie są w stanie zapewnić resocjalizacji nieletniego.

Art. 6.
Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej,
zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji
zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym
lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją
lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w młodzieżowym ośrodku wychowawczym,
w młodzieżowym ośrodku socjoterapii albo w ośrodku szkolno-
wychowawczym,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

Art. 21.
§ 1. Sędzia rodzinny wszczyna postępowanie, jeżeli zachodzi podejrzenie istnienia okoliczności, o których mowa w art. 2.
§ 2. Sędzia rodzinny nie wszczyna postępowania, a wszczęte umarza, jeżeli okoliczności sprawy nie dają podstawy do jego wszczęcia lub prowadzenia albo gdy orzeczenie środków wychowawczych lub poprawczych jest niecelowe, w
szczególności ze względu na orzeczone już środki w innej sprawie.
§ 3. Na postanowienie wydane na podstawie § 1 lub 2 przysługuje zażalenie. W wypadku przewidzianym w § 2 zażalenie przysługuje także pokrzywdzonemu czynem karalnym. Do pokrzywdzonego stosuje się odpowiednio przepisy Kodeksu
postępowania karnego.

---------- 21:07 ----------

no i odnośnie tego.... popieram kgb14... w temacie nieletni a alkochol znajdziesz więcej informacji...
Awatar użytkownika
zrównany z błotem

Postautor: kgb14 » 27 lut 2008, 22:12

zrównany z błotem bez urazy ..... super , że się szybko uczysz...oby tak w szkole też .
art. 6 pkt. 3,4,5 zwłaszcza 5 jest napisane kuratora bez ,,społecznego'' .
Ale ważne że chcesz komuś pomóc , tylko straj się robić to dokładnie , postaraj się poczytać to co ,,wkleiłeś'' ze zrozumieniem , a jak czegoś ewentualnie nie zrozumiesz to zapytaj .
A lekcje już odrobiłeś , że tak na forum przesiadujesz :-) ?

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: zrównany z błotem » 27 lut 2008, 22:20

---------- 21:18 27.02.2008 ----------

oj tak... odrobione... już dawno... niosę pomoc tym którzy tego potrzebują... tak jak mi niesiono pomoc... a że dzięki tobie i ksb dużo się nauczyłem... dużo czytałem... to staram się jak najszybciej pomagać innym :) i dziękuje ksb za pochwałe jak by tak można to ująć.... a kgb14 tak bez urazy... ale czy to się nie nazywa zazdrość??? albo coś w tym stylu???

i dziękuje za wniesienie poprawki

Pozdrawiam wszystkich :)

---------- 21:20 ----------

no a odnośnie szkoły.... była już odpowiedź jak się w niej uczę :) wystarczy poczytać temat nieletni a alkochol
Awatar użytkownika
zrównany z błotem

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi