PROSZE O ODPOWIEDZ

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

PROSZE O ODPOWIEDZ

Postautor: msz » 15 cze 2007, 21:21

Mam kilka pytań , mam nadzieję, że ktoś mi odpowie :) :
1. mąż alkoholik - żona chce, aby jego renta wpływała na jej konto - co jej doradzić, czy możliwe jest takie rozwiązanie :?: ;
2. mąż alkoholik ma do zapłaty 200 -mandat karny, 200 - przebywanie w pomieszczeniach Policji do wytrzeźwienia - jak załatwić, aby on te kwoty pieniężne odpracował :?: ewentualnie gdzie zwrócić się z prośbą o rozłożenie tych długów na raty :?: ;
3. co zrobić, aby żona alkoholika nie odpowiadała za jego długi :?: - nie są po rozwodzie, nawet nie mają separacji :!: Czy separacja "opłaca" się w takiej sytuacji :?: ;
4. uczestnik przebywa w zakładzie karnym gdzie podejmuje pracę - jest zobowiązany do płacenia alimentów (oczywiście nie płaci) - jak wyegzekwować alimenty na dzieci :?:

Dziękuję :)
msz

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: romantico25 » 16 cze 2007, 19:28

Nie ma mozliwości by renta wplywala na Pani konto, dlatego ze maz nie zostal ubezwłasnowolniony. W drugiej kwestii prosze by maz wystapil ( jezeli wyrok sie uprawomocnil) do Wydziału Wykonywania Orzeczen z wnioskiem o zamiane platnosci na wykonywanie pracy uzytecznej.
W kwestii trzeciej najlepszym wyjsciem jest Pani wniosek o ustanowienie rozdzielnosci majatkowej, prosze uwzglednic od kiedy maz ma problem alkoholowy, od kiedy sa dlugi i przedstawic sytuacje materialna rodziny. Na rozprawie prosze wnosic o ustanowienie rozdzielnosci majatkowej z data wteczna, wtedy uchroni sie Pani przed placeniem meza dlugow, jezeli Sad przychyli sie do Pani wniosku. Mam nadzieje, ze pomoglem. pozdrawiam
romantico25

Postautor: msz » 16 cze 2007, 20:16

Bardzo dziękuję Panu za informacje :) :!: :!: :!:
Pomógł Pan i to bardzo, uzyskane informacje napewno przekażę zainteresowanej osobie.
Serdecznie pozdrawiam :!:
msz

Postautor: kesey » 26 cze 2007, 2:50

Witam :!:
maleńska korekta. Jest możliwość, ażeby renta wpływała na konto żony, w takich sprawach jest nawet możliwość zlecenia wywiadu kuratorowi (jasno określona w przepisach art. 565 kpc. z jedynką w indeksie górnym) i ubezwłasnowolnienie nie jest do tego potrzbne :lol:. Chodzi o złożenie wniosku o wypłatę wynagrodzenia do rąk współmałżonka. Wniosek w trzech egzemplarzach, składa się w Sądzie rodzinnym (rejonowym), właściwym dla miejsca zamieszkania małżonków. Oczywiście trzeba go uzasadnić- alkoholizm danej osoby może być jednym z powodów, o ile nie przyczynia się ona do zaspokojenia uzasadnionych potrzeb rodziny i utrzymanie mieszkania, oraz zaspokojenie elementarnych potrzeb życiowych spoczywa wyłącznie na jednym z małżonków.
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: msz » 26 cze 2007, 8:09

Serdecznie dziękuję Kesey na informację. Moja pani kurator zawodowa też udzieliła mi taką samą odpowiedź :) :!:
A jeśli chodzi o odpracowanie mandatów , to niestety chyba w tym przypadku nie ma szans, bo podanie o odpracowanie musi złożyć sam uczestnik - a to graniczy z cudem :!:
Pozdrawiam
msz

Postautor: kesey » 28 cze 2007, 19:29

Przepraszam Msz, skupiłem się na odpowiedzi tylko na jeden z wątków Twego pytania, całkowicie pomijając kolejne. Pozwolę sobie zatem uzupełnić ten nietakt.
Jeśli chodzi o długi, to separacja jest jednym z możliwych rozwiązań, kolejnym jest wystąpienie o zniesienie wspólności majątkowej (da się to zrobić nawet z datą wsteczną o ile przedstawi się mocny materiał dowodowy, wskazujący, iż w sposób faktyczny wspólność ta już dawno przestała istnieć- najlepiej "mocni" świadkowie)- pozew do Sądu Rejonowego, Wydział Rodzinny i Nieletnich (standardowo 3 egzemplarze).
Praca w zakładzie karnym jest również źródłem dochodu- najlepiej więc informację o tym, iż wierzyciel podjął zatrudnienie przekazać Komornikowi prowadzącemu postępowanie egzekucyjne. Zbada sytuację i jeśli będzie taka możliwość dokona zajęcia wypłacanego wynagrodzenia na poczet wierzytelności (negatywem jest fakt, iż w pierwszej kolejności zaspokoi koszty egzekucyjne a to co zostanie przekaże osobie uprawnionej do pobierania alimentów). W przypadku skutecznej egzekucji alimentów, jeśli kobieta pobiera zaliczkę alimentacyjną jest zobowiązana zgłosić, iż wpływają do niej świadczenia alimentacyjne- w przeciwnym wypadku naraża się na konieczność zwrotu nieprawnie pobranych świadczeń.
Jeśli chodzi o izbę wytrzeźwień i mandaty, to niewiele da się z tym zrobić.
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: msz » 07 lip 2007, 21:36

Bardzo dziekuje Kesey za szczegółowe odpowiedzi na moje pytania :) :!:
Cieszę się, że istnieje takie forum, na którym można uzyskać wiele ciekawych i ważnych informacji - co w moim przypadku (kuratora społecznego) ma baaardzo duże znaczenie :) :!:
Pozdrawiam
msz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi