Zostałam kuratorem częściowo ubezwłasnowolnionego dorosłego

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ZostaŁam kuratorem częściowo ubezwŁasnowolnionego dorosŁego

Postautor: GONIA-71 » 13 paź 2007, 21:09

:( Jestem procownikiem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w charakterze opiekuna środowiskowego. Dwa m-ce temu sąd, na prośbę podopiecznego, ustanowił mnie kuratorem częściowo ubezwłasnowolnionego 62-letniego człowieka "celem jego reprezentowania i zarządu jego majątkiem". Co nalezy do moich obowiązków, oprócz wymaganego raz w roku sprawozdania do sądu? Czy należy mi się jakieś wynagrodzenie z tego tytułu? Dlaczego nikt nie pouczył mnie o tych rzeczach? Do kogo mam się zwrócić?....
GONIA-71

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 14 paź 2007, 3:19

Witam.

Reprezentowanie- w praktyce bieganie po urzędach i dopełnianie wszystkich formalności, dotyczących osoby Twojego podopiecznego zarowno w sprwac administracyjnych, jak i sądowych, skarbowych, itd.

Zarząd majątkiem- taki sposób gospodarowania środkami materialnymi podopiecznego, aby zaspokojone zostały z nich jego potrzeby życiowe, w wystarczającym i adekwatnym faktycznych potrzeb zakresie a to co ewentualnie pozostanie zostało złożone na książeczce oszczędnościowej, bądź innej formie lokaty.

W odniesieniu do kurateli stosuje się odpowiednio przepisy o prawnej opiece, stąd na Twój wniosek, o ile wykażesz, że bycie kuratorem dla ubezwłasnowolnionego częściowo jest bardzo absorbujące, Sąd może przyznać Ci wynagrodzenie.

Ponieważ do ustanowienia kogoś kuratorem konieczne jest wyrażenie przez niego zgody na pełnienie takiej funkcji, więc uznano, iż wyrażając ją, wiesz na co się decydujesz.

Najlepiej poczytać Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy- tytuł opieka i kuratela. Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi