czy będą zmiany?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

czy będĄ zmiany?

Postautor: Mineiro » 29 paź 2007, 20:12

Droga pantoflową dowiedziałam się, że prawdopodobnie od stycznia kuratorzy społeczni mają przestać istnieć?czy słyszeliście taką plotkę i czy faktycznie może dojśc do jej urzeczywistnienia?prawdopodobnie mówił o tym kurator zawodowy ze Szczecina, więc może w tych rejoinach będą owe zmiany?co o tym sądzicie?
Mineiro

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Barbara » 29 paź 2007, 20:57

Nic na ten temat nie słyszałam, ale uważam, że to tylko plotka. Do stycznia tylko dwa miesiące, więc gdyby miało tak być faktycznie, już byśmy musieli coś wiedzieć oficjalnie. Chyba, że dotyczy to tylko jakiegoś konkretnego okręgu, który w tym przypadku musiałby otrzymać w przyszłym roku mnóstwo nowych etatów kuratorskich (ale i tak w praktyce nie byłby to styczeń).
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Re: czy będĄ zmiany?

Postautor: BartK » 29 paź 2007, 21:48

Mineiro pisze:prawdopodobnie mówił o tym kurator zawodowy ze Szczecina

:shock:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kesey » 30 paź 2007, 1:58

Tak rodzi się plotka, która jest nierealna, choćby z powodów wskazanych przez Barbarę. Ustawa o kuratorach wskazuje na społecznych kuratorów sądowych jako na ntegralną część zespołów kuratorskich i nic mi nie wiadomo, aby coś zmieniło się w tym zakresie.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kriza » 30 paź 2007, 22:32

Witam,
to chyba jakiś żart...
wedle którego od stycznia wszystkie nadzory społeczników biorą zawodowi....:) :shock:
......to BZDURA!
w naszym Sadzie niedawno zaprzysiężono znowu kilka osób na społeczników,nie sądzę aby zrobiono to dla uwiarygodnienia ¯ARTU.
Pozdrawiam
kriza

Postautor: Mineiro » 31 paź 2007, 17:56

Dziekuję za informację, choć przyznam, że gdyby spolecznych nie było to może więcej etatów na zawodowego:-)no i mam jeszcze jedno pytanko, a co myślicie o policjantach pełniących funkcję społecznych, tzn słyszałam również taką plotkę że własnie policjanci nie będą mogli pełnić tej funckji, co uważam za chamstwo, bo to jest jawne dorobienie sie kilku złotych, lepiej w ten sposób niż łapówka, jestem tym troche zdegustowana, gdyby ich w ten sposób skrzywdzili.
Mineiro

Postautor: Kobra » 31 paź 2007, 21:08

Doszły do mnie słuchy, iż w najbliższym czasie ( być może jest to również plotka :lol: ) model kurateli społeczno-zawodowej ma być przeksztacany w zawodowo-społeczny, czyli wiąże się to z pozyskaniem etatów kuratorów zawodowych :lol: ( idea całkiem słuszna-rzeczywistość pokaże czy jest możliwa). natomiast całkowita likwidacja kurateli społecznej od stycznia 2008 jest raczej absurdalna :roll: Co do policjantów pełniących funkcję kuratorów społecznych-w moim zespole ( wykonującym orzeczenia w sprawach rodzinnych) nie ma zakazu ich powoływania, przynajmniej na razie, ale generalnie nie sprawdzają się w tej roli :lol: Pozdrawiam serdecznie
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Mineiro » 01 lis 2007, 18:42

Nie generalizowałabym stwierdzeniem , że sie nie sprawdzają, kuratorzy nawet zawodowi sie nie sprawdzają a mimo to zostają zawodowymi, zalezy od osobowości czlowieka.No ciekawa jestem tych zmian...ale pewnie ich nie doczekam:-)pozdrawiam!
Mineiro

Postautor: Aurelius » 03 lis 2007, 18:27

Ostatnio takich plotek dot. kuratorów społ. troszeczkę powstało.
U nas w okręgu chodziły słuchy, również o tym, iż kuratorami społ. nie będą mogli być policjanci i strażnicy więzienni oraz, że ryczałt dla kuratorów społ. będzie wynosił równe 2% i nic mniej, jak i więcej.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: kesey » 04 lis 2007, 0:54

To o czym pisze Aurelius niekoniecznie należy postrzegać w kategoriach plotek- faktycznie pojawiły się takie koncepcje, choć nie został im nadany bardziej sformalizowany kształt. Nie musi to jednak oznaczać, iż ostatecznie z nich zrezygnowano.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Girl whit pearl's hair » 04 lis 2007, 20:12

Co do plotek odnośnie policjantów i strażników więziennych, u nas w okręgu od jakis 5 lat nie mogą oni być kuratorami spoełcznymi. Dodatkowo wzrosły wymagania jeśli chodzi o kuratorów społecznych, muszą mieć takie same kwalifikacje jak kuratorzy zawodowi tzn. ukończone wyższe studia magisterskie z zakresu nauk psychologicznych, pedagogicznych. Sporadycznie przyjmowane są osoby, które ukończyły prawo. czyli co okręg to obyczaj... wydaje mi się, że jest wielu kandydatów na kuratorów społecznych stąd te wymagania

ps. nie było jeszcze osoby po socjologi, która starałby sie o bycie kuratorem społecznym dlatego też nie wiem jaka byłaby decyzja Prezesa SR
Girl whit pearl's hair

Postautor: elfaf » 06 lis 2007, 14:03

w moim przypadku bycie ,,po socjologii" nie przeszkodziło mi w pełnieniu funkcji kuratora społecznego.
Ale najwidoczniej nie jestem z ,,szerokiego świata" :o :wink:
cóż...
,,Nec me pudet fateri nescire, quod nesciam" Cyceron
elfaf
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Mineiro » 06 lis 2007, 23:33

Tak się zastanawiam, bo wydaje mi się ,że w obecnych czasach kuratorzy spoleczni przestaną istnieć, gdyż najzwyklej w świecie przestanie im się to opłacać.W Gdańsku płacą 37zł za nadzór....osoby po studiach mają więcej ambicji zarobkowych i powędrują niestety nie w "teren Polski"więc, wydaje mi się że prędzej czy później zmiany nastapią.
Mineiro

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi