odzyskanie praw rodzicielskich

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

odzyskanie praw rodzicielskich

Postautor: iwona123-1986 » 20 maja 2008, 13:50

mam taki problem; wyechalam za granice a w tym czasie ojciec mojego dziecka odebral mi prawa rodzicielskie i podal mnie do sadu o alimenty czy moge sie odwolac od tyh wyrokow i odzyskac dziecko? prosze pomozcie mi!!!!
bardzo prosze o porade.
iwona123-1986

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 20 maja 2008, 18:26

iwona123-1986 bardzo lakoniczna wypowiedź .

Myślę , że skoro sąd pozbawił Panią praw do dziecka to wina za tą sytuację leży po pani stronie .
Moim zdaniem , powinna Pani przede wszystkim zapoznać sie z treścia postanowienia sądu i skierować się do dobrego adwokata.

A prosze sie jeszcze zastanowić na czym Pani tak naprawdę zależy na dziecku czy na płaceniu alimentów .

Może koleżanki/koledzy widzą to inaczej , jeśli tak to na pewno coś tu jeszcze napiszą .

Pozdrawiam.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kesey » 21 maja 2008, 1:55

Witam.

"Odebrał mi prawa rodzicielskie"- sformułowanie jest mało precyzyjne. Czy chodzi tylko o to, że przejął bezpośrednią pieczę nad dzieckiem, czy też prawomocnym postanowieniem Sądu orzeczone zostało pozbawienie władzy rodzicielskiej.

Pozbawienie władzy rodzicielskiej może zostać orzeczone w przypadku rażących zaniedbań względem osoby dziecka, rażącego nadużywania władzy rodzicielskiej, albo długotrwałego braku zainteresowania osobą dziecka. Jeśli postanowienie jest już prawomocne nie ma możliwości wniesienia zażalenia na nie. Jednakże władza rodzicielska może zostać przywrócona, na wniosek strony, o ile przeminęły przyczyny, dla których orzeczone zostało jej pozbawienie.

Adekwatnie kwestia przedstawia się w przypadku obowiązku alimentacyjnego, orzeczonego prawomocnym wyrokiem Sądu. O ile przemawiają za tym racjonalne przesłanki, oraz zasady współżycia społecznego mozliwym jest wystąpienie z powództwem o uchylenie obowiązku alimentacyjnego, bądź zmianę wyroku odnośnie wysokości świadczeń alimentacyjnych.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi