badania w RODK

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

badania w RODK

Postautor: ars.mari » 20 sie 2008, 21:08

Witam ponownie,
przypomne moją sytuację - jestem w trakcie rozwodu z orzeczeniem winy pozwanego (oczekuje na termin pierwszej rozprawy ). Ojciec dziecka (4,5roku) wyprowadził się do konkubiny 9 miesięcy temu. Zabiera córkę na weekendy (nieregularnie) do siebie. Po takich wizytach z moją córką dzieją się dziwne rzeczy - jest nieznośna, krzyczy, histeryzuje, wyzywa mnie, opowiada niestworzone historie na mój temat. Zaniepokoiły mnie te objawy i udałam się do ośrodka psychologiczno - pedagogicznego jednak nic to nie dało bo badania nie miały sensu bez udziału ojca.Ojciec kategorycznie odmawia takich wizyt. Chciałabym poddać dziecko badaniom w RODK pod kątem podejrzeń o manipulację córki przez ojca - czy takie badania może zlecić tylko sąd czy mogę je zrobić na własną rękę? Proszę o odpowiedź..
ars.mari

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jurek » 21 sie 2008, 19:31

Badanie w RODK może zlecić tylko sąd.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Kobra » 21 sie 2008, 21:36

Tak jak napisał Jurek, badania w RODK odbywają się tylko na zlecenie sądu, głównie pod kątem więzi i relacji pomiędzy dzieckiem a rodzicami.
Są one odpłatne i najczęściej jego kosztami obciążani są strony postępowania rozwodowego.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: agula112 » 19 mar 2010, 9:17

Jestem przed badaniem w RODK. Nie wiem jakie prawa obowiązują mnie na takim badaniu. Mój mąż nigdy nie wychowywał naszego dziecka ale spotyka sie co tydzień z naszym dzieckiem. Co jakiś czas przyprowadza na takie spotkanie swoich rodziców którzy nie mają uregulowanych kontaktów z dzieckiem a ja nie zgadzam sie na takie spotkania. Moi teściowie są bardzo destrukcyjnymi ludzmi którzy dawali przyzwolenie mojemu mężowi do znęcania się nad nami poza tym nigdy nie mieli więzi z dzieckiem. Od prawie trzech lat udawało mi się uchronić dziecko przed przemocą z ich strony jednak wiem że w RODK przacują znajomi mojego mężą i choć jestem bardzo dobrą mamą to może po gadaniu nagle okazać sie inaczej. Co mogę zrobić na takim badaniu i jakie mam prawa?
agula112

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 20 mar 2010, 1:07

Sama nazwa badanie jest adekwatna do tego, co się podczas nich dzieje. Kiedy idziesz do lekarza pytasz jakie masz prawa, czy też poddajesz się badaniu, ufając że przeprowadzi je zgodnie z zasadami sztuki lekarskiej? Opinia z badań, po sporządzeniu jest przesyłana każdej ze stron i w przypadku uzasadnionych zastrzeżeń można się od niej odwołać.

Złe relacje pomiędzy byłymi małżonkami, czy też pomiędzy jednym z małżonków a byłymi teściami nie powinny stanowić podstawy do pozbawiania dziecka rodziny- tak rodziny, dziadek z babcią są nią na pewno.

Odpowiadając na postawione pytanie- na badaniu możesz się mu poddać, albo nie. Wybór należy do Ciebie. Dziecko musi zostać poddane badaniu, chyba że obydwoje rodzice zgodnie stwierdzą, iż nie widzą takiej potrzeby. To jednak mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę to co piszesz- gdyby było inaczej, pewnie w ogóle nie trzeba byłoby przeprowadzać żadnych badań.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi