Jak ustanowić kuratora dla ułomnej osoby niewidomej

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jak ustanowić kuratora dla uŁomnej osoby niewidomej

Postautor: jrk1974 » 06 paź 2008, 23:33

Mam problem polegający na tym, że nie wiem, jak powinno wygladać ustanowienie kuratora (wymaga tego ZUS) dla ososby pełnoletniej, która jest niewidoma i nie może chodzić, a w orzeczeniu o niepełnosprawności stwierdzono, że jest trwale niezdolna do samodzielnej egzystencji (jest jednak zdrowa psychicznie, więc ubezwłasnowolnienie nie wchodzi w grę). Do tej pory opiekowało się nią rodzeństwo, posiadające też notarialne pełnomocnictwo do jej reprezentowania. Wiem, że z wnioskiem o ustanowienie kuratora powinna do sądu opiekuńczego wystąpić sama zainteresowana (tak przynajmniej wynika z kpc). Ale co w sytuacji, gdy ona nie umie pisać i w związku z tym takiego wniosku samodzielnie nie może sporządzić? Jej pełnomocnik chyba tego za nią nie może zrobić. Czy są więc inne sposoby, by taki wniosek mogła zgłosić do sądu, np. ustnie? I czy kuratorem może zostać ustanowione któreś z jej rodzeństwa?
jrk1974

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 07 paź 2008, 16:47

Mysle,ze chodzi o kuratora dla osoby ułomnej,którego ustanawia własciwy z miejsca zamieszkania tej osoby Sad Rodzinny.Kurator dla osoby ułomnej uzyskuje uprawnienie do reperezentowania osoby ułomnej np. w urzedach.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: jrk1974 » 07 paź 2008, 21:05

Ok, to wiem, ale chodzi mi o to, że z kpc wynika, że z wnioskiem o ustanowienie takiego kuratora powinna wystąpić sama osoba ułomna. A w opisywanym przeze mnie przypadku nie jest ona w stanie sporządzić wniosku, czy nawet go podpisać. Szukam więc podpowiedzi, w jaki zastępczy sposób można zgłosić taki wniosek. Jak pisalem, pełnomocik chyba nie może działać w takich sprawach za osobę reprezentowaną. Więc jak? Czy ona sama ma możliwość zglosic go ustnie w sądzie?
jrk1974

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 08 paź 2008, 17:03

organem uprawnionym do składania wniosku jest równiez organ pomocy społecznej (DPS lub OPS).
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi