Kiedy ustaje opieka kuratora?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kiedy ustaje opieka kuratora?

Postautor: anetaplaneta » 26 paź 2008, 14:13

Witam. W 1997 roku Sad rejonowy ograniczył mi władze rodzicielską nad małoletnim synem poprzez poddanie tej władzy kontroli kuratora sądowego którego widziałam raz na oczy własnie w 1997 roku. W 1998 roku przeprowadziła sie do innego miasta , oczywiście meldując się pod innym adresem- jakiez było moje zdziwienie gdy po 10 latach tj. kilka dni temu odwiedziła mnie Pani Kurator która stwierdziła iz w konsekwencji zmiany miejsca zamieszkania jest ona teraz moja kuratorką. Chciałam nadmienic iz przez okers tych 10 lat nie miała absolutnie żadnej wizyty kuratora.Moja sytuacja życiowa zmieniła się w 100% - wyszłam za mąż , urodziła syna a obecnie jestem w ciąży. Chciałabym dowiedzieć się czy takie dziłanie Sadu Rodzinnego jest prawne i po jakim czasie ustaję opieka kuratora? 10 lat to naprawdę długo..Z góry dziękuję za odpowiedź
anetaplaneta

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jarcar14 » 06 lis 2008, 14:09

witam ! Kuratela ustaje z mocy prawa gdy twoje małoletnie dziecko osiągnie pełnoletność lub na twój wniosek z uzasadnieniem o przywrócenie ci pełni praw rodzicielskich oraz na wniosek kuratora , sa jeszcze inne przypadki ale lepiej w tak słoneczny dzień ich nie poruszać . Z twojego pytania nie wynika iż poinformowałas Sąd Rodzinny o zmianie adresu stąd na skutek pewnie rutynowych czynnośc kontrolnychi ktoś podał twój obecny adres pobytu dlatego nadzór został przekazany zgodnie z właściwością terenu i zgłosił się do ciebie kurator. Pozdrawiam i życzę owocnej współpracy z kuratorem :)
jarcar14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi