Co zrobić z tym przypadkiem? Proszę o rady.

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Co zrobić z tym przypadkiem? Proszę o rady.

Postautor: kpaproci » 25 lis 2008, 11:43

Potrzebuję rady bardziej doswiadczonych kolegów. Sprawa jest złożona. Spróbuję wypunktować najważniejsze fakty:

1. Chłopiec 13 lat, nie realizuje obowiazku szkolnego- przestał uczęszczać z przyczyn nie do końca ustalonych, różne źródła podają różne wersje. On sam milczy. Ucieka z domu przed kuratorem i nauczycielami.
2. Wychowuje się w rodzinie pełnej, ogr. władza rodzicielska obojga- w zw. z niewydolnością wychowawczą, nie współpracują z Sądem i Szkołą w zadawalającym stopniu.(mimo wyznaczonych badań w RODK- trzy krotnie chłopiec nie został na nie dowieziony przez rodziców. Przyczyna: nie chciał.)
3. Rodzeństwo: jeden 3 lata młodszy brat. Przez krótki czas również przerwał naukę (może za wzorem starszego brata). Ostatecznie jednak wrócił do szkoły i uczęszcza do niej.
4. Sprawa ma miejsce 3 rok szkolny. Po zaprzestaniu uczęszczania oczywiście nie otrzymał promocji do kolejnej klasy. W kolejnym roku rodzice zmobilizowani przez szkołe i kuratora zawieźli chłopca do P P-P otrzymał orzeczenie o nauczaniu indywidualnym. Jeden semestr jako tako korzstał z tym zajęć. W drugim, uciekał z domu przed nauczycielem. Ponownie nie uzyskał promocji. Rozpoczął się kolejny rok szkolny, a chłopak nie uczęszcza do zadnej szkoły.
5. Kurator nadzorujacy rodzinę w sprawie opiekuńczej wyczerpał w zasadzie pomysły pracy z chłopcem w środowisku. Rodzice nie chcą dowieźć syna (lub on nie chce) na badania do psychiatry dziecięcego, którego opinia byłaby moim zdaniem rozstrzygająca.
6. W środowisku rówieśników po za szkołą funkcjonuje dobrze. Jest otwarty i koleżeński.

Czy waszym zdaniem:
1. W wyżej opisanej sytuacji umieszczenie chłopca w placówce interwencyjnej jest słusznym rozwiazaniem? Może tym sposobem rodzice przynajmniej wezmą do siebie słowa kuratora, który od dawna uświadamia im taką ewentualność. Może ze strachu przez realizacją postanowienia umieszczą chłopca na oddziale dzieciecym leczenia psychiatrycznego dzieci.. martwi mnie brak zdiagnozowania psychiatrycznego chłopca.
2. Nałożenie kary finansowej w tym przypadku raczej nie odniesie pożądanego rezultatu.

A moze mieliście podobny przypadek? Poradźcie.
kpaproci

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 26 lis 2008, 0:48

Może warto rozważyć modyfikację istniejącego orzeczenia i wystąpić z wnioskiem o nałożenie na rodziców, postanowieniem Sądu, konkretnych zobowiązań dotyczących osoby tego właśnie małoletniego, oraz zawrzeć we wniosku sugestię badań biegłego, w tym przypadku psychiatry.
Ty prowadzisz postępowanie wykonawcze i to Ty musisz być przekonana, że wniosek, który postawisz jest uzasadniony.

Pozdrawiam.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kpaproci » 26 lis 2008, 17:25

Dziękuję za odpowiedź Kesey. Ułatwiłeś mi sformułowanie mojego wniosku, więc warto było zapytać. Brak mi jeszcze doświadczenia i porady bardziej doswiadczonych kuratorów są dla mnie bardzo cenne. Pozdrawiam.
kpaproci

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi