Ucieczka z domu

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: AniaB » 24 lut 2010, 11:50

---------- 14:16 23.02.2010 ----------

Witam, mam pytanie. To tak: moja przyjaciółka uciekła z domu i sie ukrywała, ale na policja i tak ją znalazła. Płakała ze nie chce isc do domu bo jej rodzice zatłuką (raz widziałam jak ją bili, ale nie mogłam nic zrobic... :( ) I mi wiadomo ze sprawa zostanie przekazana do Sądu Rodzinnego, strasznie się o nią boję zeby nie zamknęli ją gdzies w jakims poprawczaku. Czy moze dostac kuratora? Bo jak go dostanie to moim zdaniem bedzie bardzo dobrze. Prosze mi odpowiedziec... I z góry dziękuję.

---------- 09:50 24.02.2010 ----------

Prosze niech ktos mi na to odpowie...
AniaB

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 24 lut 2010, 14:28

---------- 11:31 24.02.2010 ----------

Witaj AniuB.
Jeśli policja przekaże informacje do Sądu Rodzinnego wówczas Sąd będzie prowadził sprawę. Może być tak, że Sąd udzieli Twojej koleżance np. upomnienie, a może też zastosować nadzór kuratora.
Jeśli Twoim zdaniem koleżanka powinna mieć kuratora, jej sytuacja rodzinna jest trudna, rodzice biją ją, możesz pogadać z kimś dorosłym, do kogo masz zaufanie (rodzice, wychowawca klasy, pedagog), możesz też sama pójść do kuratora rodzinnego i porozmawiać z nim. Pozdrawiam serdecznie.

---------- 13:28 ----------

P.S. AniuB ja jestem kuratorem dla dorosłych. Kuratorzy rodzinni pewnikiem udzieliliby bardziej szczegółową odpowiedź.
Ultima, kesey i eipiem - zapraszam:)
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: AniaB » 24 lut 2010, 21:24

Dziękuję, bardzo dziękuję :)
AniaB

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 24 lut 2010, 23:23

Sąd stosuje środki wychowawcze adekwatne do stopnia demoralizacji nieletniego, dlatego sama ucieczka nie musi być powodem do stosowania środków, wiążących się z koniecznością przebywania poza rodziną. ¦rodków wychowawczych, uwzględnionych w Ustawie o postępowaniu w sprawach nieletnich jest 11. Dużo zależy jeszcze od tego, jaką osobą w ogóle jest Aniu Twoja koleżanka- nie znamy jej, więc nie jesteśmy w stanie powiedzieć Ci jakie jest prawdopodobieństwo zastosowania przez sąd któregokolwiek z tych środków.

W przypadku jeśli sąd pozyska informacje, że zachowania Twojej koleżanki w znacznej mierze mogą wynikać z nieprawidłowego sposobu wychowywania jej przez rodziców- ma także możliwość wszczęcia postępowania z urzędu pod kątem ingerencji we władzę rodzicielską.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi