MOW a zakład poprawczy

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

MOW a zakŁad poprawczy

Postautor: Konstancja » 27 cze 2010, 21:09

Witam, czy może ktoś z szanownych Kuratorów Rodzinnych,
uzmysłowi mi różnice między Młodziezowym Osrodkiem Wychowawczym a Zakładem Poprawczym. Róznica działania?

I jeszcze jedno pyt. czy może ktoś z Państwa poinformuje mnie, czy ubezwłasnowalnia się osoby niepłenoletnie. Przesłanki ubezwłasnowolnienie znam, ale z drugiej strony osoba niepełnoletnie do 18 roku życia podlegaja wł. rodzicielskiej i rodzic opiekuje się dzieckiem, zarzadza jego majatkiem jest jego przedstawicielem ustawowym.A jesli dziecko nie ma rodzica to ustanawia sie dla niego opiekuna prawnego. To dlaczego zgodnie z kodeksem ubezwłasnowolnic można od 13 roku życia.
Konstancja

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 04 lip 2010, 20:57

MOW to srodek wychowawczy z UPN,a ZP poprawczy.Polecam lekture UPN wtedy bedziesz widziała róznice.

Jesli chodzi o ubezwłasnowolnienie osoby małoletniej (powyżej 13 r.ż) to jest ono mozliwe (choc przez ponad 20 lat nie spotkałam sie z takim orzeczeniem) wówczas rodzice,ktorzy sa opiekunami prawnymi podlegają taki samym ograniczeniom w sprawowaniu opieki prawnej jak inni opiekunowie.Jednym słowem ich władza rodzcielska podlega ograniczeniom tzn. musza oni ubiegac sie o zgode sadu na dokonanie czynnosci prawnej w imieniu swego dziecka,czy uzyskac zgode na umieszczenie dziecka w DPS itd.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Konstancja » 09 lip 2010, 21:28

dziekuję
Konstancja

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi