opieka

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

opieka

Postautor: iwoneczka71 » 12 lip 2010, 1:06

bardzo prosze o informacje .Problem jest nastepujacy;mojemu bratu i jego konkubinie odebrano dziecko w wyniku zaniedban i alkoholu.z tego co wiem oboje maja ograniczona wladze na czas obecny.Matka dzieca ma jeszcze dwoje dzieci z poprzednich zwiazkow rowniez prawa ma zabrane.dziewczynka ma 8 lat obecnie przebywa pod opieka babki ze strony matki.Babka posiada jeszcze prawa rodziny zastepczej na dwoje dzieci niezyjacej corki.Mieszka w jednopokojowym mieszkaniu i jest niepijaca alkoholiczka.A tu zaczyna sie moj problem.oboje z mezem /mamy dwoch synow mlodszy 11 lat starszy 19 /mieszkamy za granica w Uk i chcielibymy zabrac dziewczynke do nas.Moj maz pracuje ja nie ze wzg na mlodszego syna.Mieszkamy w Uk od dwoch lat .Na razie nie jestem w stanie powiedziec kiedy nastapi powrot i czy w ogole nastapi.W Polsce mamy mieszkanie ale niestety nie mamy pracy.Tu wynajmujemy dom z ogrodem.Pod wzg finansowym dalibysmy rade.Bardzo kocham moja bratanice i chcielibysmy zapewnic jej milosc rodzine spokoj i bezpieczenstwo.Jestesmy zwiazani uczuciowo.Jeszcze sprawa w sadzie nie odbyla sie a i chcielibysmy sie jakos do niej przygotowac.Z tego co poczytalam istnieja minimalne szanse do opieki nad dzieckiem przez nas.Rodzice dostali nakaz leczenia ale niestety nic do nich nie dociera.Jesli chodzi o opinie mojego brata w tej spraie mysle ze sie zgodzi .MOze byla by szansa na opieke w czasie ich leczenia.Bardzo prosze o wskazowki bo dzieko cierpi a my nim.do polski pojade dopiero za miesiac a mam kontakt telefoniczny z mala.Dodam ,ze wczesniej bardzo czesto zajmowalismy sie mala matka byla juz na leczeniu ale bez skutku.Dodam ze od urodzenia uczestniczymy w kosztach zwiazanych z dziewczynka.Nie wiem co moge jeszcze napisac aby bardziej naswietlic sytuacje.Oboje rodzice maja od trzech lat kuratora i kontrole z opieki chyba od 5 lat.Bardzo prosze o pomoc
iwoneczka71

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 12 lip 2010, 20:35

zawsze mozecie wystąpic do sadu z wnioskiem o ustanowieniw was rodzina zastepczą.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: iwoneczka71 » 12 lip 2010, 22:30

Z tego co poczytalam rodzina zastepcza za granica nie istnieje niestety i w tym jest klopot.
iwoneczka71

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Ultima » 13 lip 2010, 12:05

Witaj. Możecie złożyć wniosek do Wydziału Rodzinnego Sądu Rejonowego - najbliższego miejscu zamieszkania dziewczynki, o przyznanie pieczy nad nią. Sąd rozważy jej sytuację i zadecyduje z kim dziewczynka ma zamieszkać.
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi