Witam, jestem tutaj nowy na forum, za bardzo nie wiem jak mam sie poruszac i gdzie umieszczac tematy wiec z góry przepraszam za nieprawidlowe umiejscowienie go.
Ale przejdzmy do rzeczy....
Moja dziewczyna jest po rozwodzie, ma dwoje dzieci mieszkajace z ojcem. Sad nie pozbawil jej praw rodzicielskich jedynie wskazal miejsce jej pobytu z ojcem, gdyz matka wyjechala do mnie za granice. Teraz po 2 latach gdy juz ustawilismy sie jako tako chcielibysmy aby jej córka mogla mieszkac z nami. Ma 12 lat a syn 15. Dodam ze ojciec dzieci naduzywa alkoholu i jest bardzo niemily dla swojej córki. Syna tak nastawil przeciwko matce ze ona sama nie moze uwierzyc co za glupoty jej wlasny syn o niej opowiada. Ojciec w ogole nie przejmuje sie losem dzieci, ich wynikami w szkole, i czy w ogole chodza do szkoly. Wiekszosc czasu pije, jest nieodpowiedzialny, jezdzi pod wplywem alkoholu do pracy samochodem, zaniedbuje dom oraz dzieci. Dostaje 800zl alimentów co miesiac, z czego zapewne wiekszosc przepija i przepala.
I z tej racji kilka pytan:
Czy mozna i w ogole w jaki sposób mozna powolac kuratora który móglby przeprowadzic wywiad z nim samym i z dziecmi na temat ich warunków zycia. Jak mozna sprawdzic w jaki sposób sa wydawane pieniadze, i czy mozna od niego zarzadac udokumentowania wydawanych pieniedzy. Zamierzamy zalozyc sprawe w sadzie o zmienienie postanowienia sadu w sprawie alimentów oraz pobytu córki, ale potrzebujemy dowodów w tej sprawie. Stad moje pytanie jak mozna powolac odpowiednia osobe która przyjdzie do domu i przeprowadzi rozpoznanie sytuacji. Dodam ze wywiad srodowiskowy z sasiadami nic nie przyniesie, gdyz mieszka on w malej wiosce, a z kazdym sasiadem spozywa alkohol wiec oni beda go kryli. Czy móglby mi ktos podpowiedziec jak to najlepiej zrobic?
Z góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam.