sprawozdanie z dozoru

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

sprawozdanie z dozoru

Postautor: janek1999 » 09 cze 2011, 12:02

mam pytanie. jestem kuratorem, mam wykonywać nadzór nad stacjonarnym sposobem leczenia czy związku z tym to ja kieruje podopiecznego na odwyk, ja załatwiam termin i takie tam? czy to sam podopieczny się
dowiaduje się podstawowych in formacji?
co powinem napisać w planie pracy z alkoholikiem?
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 19:35 przez janek1999, łącznie zmieniany 1 raz
janek1999

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 09 cze 2011, 15:56

Jasne Janku, wystawiasz skierowanie, zlecasz przyjazd karetki pomocy doraźnej albo nie- lepiej zamawiasz taxi i pokrywasz koszty dowozu podopiecznego do stacjonarnej placówki lecznictwa odwykowego. Nie zapomnij też kupić mu wagonu fajek i dać trochę drobnych na niezbędne wydatki (i pamiętaj, że średni czas trwania terapii w warunkach stacjonarnych jest nie krótszy niż 6 tygodni, więc drobnych musi być odpowiednio wiele). Pokryj to w całości albo z dodatku terenowego, albo z należnego Ci ryczałtu- jeśli jesteś kuratorem społecznym, tyle że w tym przypadku będziesz pewnie musiał co nieco dorzucić, ale czego się nie robi dla sprawy :wink: Przepraszam za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać.

A orzekanie nadzoru nad osobą zobowiązaną do podjęcia leczenia w stacjonarnej placówce lecznictwa odwykowego jest kuriozalne i nie można nazwać tego czym innym jak tylko marnotrawieniem pieniędzy podatników :oops: .
Pewnie podstawowym punktem będzie motywowanie podopiecznego do realizacji nałożonego na niego zobowiązania, a także zaniechania spożycia alkoholu. Poza tym: sprawowanie kontroli nad funkcjonowaniem na gruncie rodzinnym, pokrewne: obligowanie nadzorowanego do współuczestniczenia w uzasadnionych kosztach utrzymania gospodarstwa domowego, prawidłowego wykonywania funkcji z zakresu władzy rodzicielskiej, podejmowanie działań ukierunkowanych na ustabilizowanie zaburzonych relacji uczestnika postępowania z pozostałymi członkami rodziny. Również występowanie (sygnalizowanie kuratorowi zawodowemu okoliczności uzasadniających występowanie) z uzasadnionymi wnioskami do sądu.
Tylko pamiętaj, że plan pracy ma byc zindywidualizowany i odnosić się do konktretnej osoby, więc nie wszystkie te punkty mogą być adekwatne do Twojego podopiecznego, a może być i tak, że uzasadnionym będzie uwzględnienie zupełnie innych, które nie zostały podane powyżej (np. jak Twój podopieczny okaże się być osobą niezdolną do samodzielnego zaspokojenia potrzeb życiowych, bądź przewlekle psychicznie chorą).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kgb14 » 09 cze 2011, 17:21

a myślałem , że od sarkazmu i złośliwości to ja tu jestem :mrgreen:

ja bym w planie pracy zaznaczył od razu , że skazany będzie wymagał jeszcze kilku wizyt na terapii odwykowej .......bo po co później się męczyć i pisać , że po jednej sytuacja poprawiła się na tydzień góra miesiąc ...a tak od razu po wyjściu załatwiasz następną :lol:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi