autor: maryko.m » 14 lip 2011, 14:52
Nie jestem kuratorem zawodowym czy społecznym, zostałam ustanowiona w jednostkowej sprawie jako kurator dla nieobecnego (sprawa cywilna).Pierwszy raz w życiu. Z zadania pomyślnie się wywiązałam, pozostaje kwestia rozliczenia i wynagrodzenia. Jestem jednak przekonana, że te strony to idealne miejsce do zadania pytania, bo z tego co wiem, kuratorzy zawodowi często są proszeni o podjęcie dodatkowej funkcji kuratora w tego typu sprawach. Chodzi o przedstawienie rachunku z wykonanych czynności kuratora. Ponieważ przepisy nie precyzują formy sprawozdania czy rozliczenia, wzorowałam się na czym mogłam, tj, na znanych mi kilku sprawozdaniach i rozliczeniach biegłych. Złożyłam więc sprawozdanie wraz z wykazem dokonanych czynności, czasem przeznaczonym na ich wykonanie, wymienieniem kosztów (niewielkich, bo w tej dość banalnej sprawie kuratela polegała głównie na przeprowadzeniu pod podanym adresem kilku rozmów, napisaniu kilku pism, przeprowadzeniu rozmów tel. itp.), podaniem żądanego wynagrodzenia, uzasadnieniem tej kwoty, podaniem r-ku bankowego i innych danych do przelewu. Wszystko: sprawozdanie, wnioski - w jednym czytelnym piśmie. Pismo to osobiście wysłane przeze mnie do akt sprawy nie dotarło. Złożyłam kolejne. A następnie po kilku tygodniach otrzymałam od sądu "zobowiązanie do przedstawienia rachunku z wykonanych czynności". Moje pismo było złożone w pocz. lipca br., pismo sądowe jest datowane na pocz. czerwca - znając życie, zostało sporządzone i wysłane już po otrzymaniu mojego drugiego pisma. Oczywiście, wyjaśnianie w BOI w sądzie o co w tym wszystkim chodzi to jak zabawa w głuchy telefon, szczególnie, że jest okres urlopowy. A termin zakreślony przez sąd zbliża się. CZY SK£ADAJ¡C TAKIE ROZLICZENIE, jak opisane, dopełniłam formalności czy nie ?