Pewnie wielu z was pomysli że sprawa "banalna" i czego ta dziewczyna chce? Ale ja chciałabym wypaść profesjonalnie i dlatego proszę o podpowiedzi czego mogę wymagać od szkoły, od rodziców i od samego nieletniego? Poza tym co mówi ustawa o p. w s. nieletnich? Ułożyłam sobie krótki plan działania i proszę Państwa o sugestie - najpierw wizyta w szkole (opinia wychowawcy), potem wizyta w domu? Podczas wizyty w domu chciałabym zastosować metodę niekonwencjonalną mianowicie spisać z podopiecznym "umowę" na podsatwie której określimy zasady i normy postępowania. Jak myślicie co powinnam zawrzec w tej "umowie" i czy taka umowa może być dołączona do karty jako załącznik do akt? Rodzice - do czego ich zoobowiązać ? Szkoła - nie chcę aby szkoła spoczeła na laurach i zostawiła wszystko na mojej głowie jako kuratora, odniosłam wrazenie rozmawiając z panią psycholog telefonicznie że szkoła zostawia wszystko w "rękach" sądu i kuratora. Bardzo proszę o pomoc i pomysły. I wybaczcie jeśli czujecie że "zawracam głowę", ale poważnie nie chciałabym popełnić gafy. Czy powinnam zajrzeć jeszcze do innych ustaw? Jesli tak, jakie?
Po korekcie przeniosłam temat do odpowiedniego działu. ultima