---------- 02:11 17.03.2012 ----------
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem nauczycielką (przyrodniczką), kurator zawodowy rodzinny zaproponował mi współpracę tj. wstąpienie w szereg kuratorów społecznych.
Zanim powiem "tak", chcę trochę postudiować obowiązujące przepisy. W dzisiejszych czasach nie ma problemu z pozyskaniem aktów prawnych, jednakże ich interpretacja dla kogoś kto nie studiował prawa ani przynajmniej resocjalizacji to niezły wysiłek. Dowiedziałam się niedawno od koleżanki o istnieniu tego forum. Ucieszyłam się, gdyż tu będę mogła zobaczyć jak wygląda praca kuratora od kuchni.
Przepraszam za ten długi wstęp, przechodzę do tematu!
Właśnie wpadło mi w ręce nowe rozporządzenie MS dot. sprawowania nadzoru nad nieletnimi. Czytając to rozporządzenie nie do końca rozumię brzmienie punktu 3 pod paragrafem7 (kurator planuje i dokonuje wyboru optymalnych metod kontroli i oddziaływania na nieletniego) oraz ustęp 4 punktu 3 pod paragrafem 9 (w sprawozdaniu z objęcia.... metody prowadzenia nadzoru i kontroli zachowania nieletniego).
Bardzo proszę o wyjaśnienie mi jakie kurator stosować może metody kontroli i metody oddziaływania na nieletniego oraz jakie są metody prowadzenia nadzoru. Proszę o wyrozumiałość i soczyste wyjaśnienie.
Z góry Dziękuję za odpowiedź - Ada
---------- 16:36 18.03.2012 ----------
Ponawiam pytanie. Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi.