Proszę o odpowiedz

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Proszę o odpowiedz

Postautor: mandarynka1978 » 29 kwie 2006, 14:31

Mam pytanie:Mam zgłosić się z dziećmi(10 i 4 lata) na badania do RODK(jestem w trakcie rozwodu).Na czym polega takie badanie?
mandarynka1978

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 05 maja 2006, 17:41

Witaj.
Badania w RODK to najogólniej ujmując diagnoza psycho-pedagogiczna, z wykorzystaniem dostępnych narzędzi diagnostycznych (zwykle różnego rodzaju testów), oraz obserwacji, dla określenia więzi emocjonalnych pomiędzy rodzicami i małoletnimi dziećmi, oraz predyspozycji wychowawczych każdej ze stron. Poza psychologiem i pedagogiem w zespole diagnostycznym może brać udział również psychiatra. W telegraficznym skrócie to tyle. Opinia z badań stanowi dowód w sprawie. Jej odpis jest doręczany każdej ze stron.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Gelka » 08 maja 2006, 21:45

Witam, nic dodać nic ująć :-) do tego, co napisał kesey. Z doświadczeń moich podopiecznych wynika, że lepiej być naturalnym i spontanicznym, gdyż zachowania i wypowiedzi "przemyślane" czasami mogą wykreować troszkę inny obraz od tego rzeczywistego. Tak naprawdę to całkiem przyjemna rozmowa. Pozdrawiam
Gelka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi