kurator dla nieobecnego-pilna prośba o pomoc

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

kurator dla nieobecnego-pilna prośba o pomoc

Postautor: padiba1 » 13 gru 2006, 17:49

Pilnie proszę o pomoc.
Zostałam kuratorem dla osoby nieobecnej, celem reprezentowania jej w toczącym się postępowaniu. Kuratelę ustanowił sąd rodzinny z wniosku urzędu, w którym pracuję na podstawie art. 138 par.1 ordynacji podatkowej, ze względu na konieczność zakończenia wszczętych już postępowań kontrolnych. Zapisy ordynacji w tym względzie są analogiczne do zapisów kodeksu postępowania administracyjnego (art. 34 kpa). Moje pytanie dotyczy problemu ustania tak ustanowionej kurateli.
Czy kuratela ustała na skutek prawomocnego zakończenia postępowania kontrolnego (decyzja została mi doręczona i minął termin do odwołania) czy też powinnam wystąpić do sądu z wnioskiem o jej uchylenie?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
padiba1

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 14 gru 2006, 18:56

Witam.
Kuratela ustaje z chwilą, gdy ustąpiła przyczyna, dla której ją ustanowiono. Podstawą jest w tym przypadku zapis, uwzględniony art. 180 par. 2 krio.
Pozdrawiam.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: padiba1 » 16 gru 2006, 10:06

Serdecznie dziękuję!!!
padiba1

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi