Częściowo ubezwłasnowolniony

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Częściowo ubezwŁasnowolniony

Postautor: jaceklm » 31 sty 2007, 16:16

Witam wszystkich!
Na początek: Mam na imię Jacek i jestem kuratorem społecznym :)
Mam pytanie
Jestem kuratorem częściowo ubezwłasnowolnionego, jednakże tenże człowiek mieszka w coraz cięższych warunkach. Dom w którym mieszka jest w coraz gorszym stanie, do którego on sam się przyczynia, ponieważ wyprzedaje wszystko co może jeszcze sprzedać, oraz resztę niszczy. Częściowo ubezwłasnowolniony posiada majątek ziemski (wystarczy tego majątku jemu do śmierci i jeszcze powinno pozostać dla pozostałe części rodziny). Nikt z rodziny nie chce jemu pomóc. Częściowo ubezwłasnowolniony jest w lekkim stopniu chory psychicznie.
Ja zmierzam do tego aby umieścić jego w DPS, jednakże on sam w takim stanie rzeczy musi podpisać zgodę na umieszczenie (co nie podpisze). Skierowałem pismo do MPOS aby oni wystąpili z wnioskiem o umieszczenie w DPS (lecz oni nie strzelą sobie bramki - koszt utrzymania spadnie na nich).
Istnieje możliwość złożenia wniosku o całkowite ubezwłasnowolnienie. Jednakże to będzie trwało dosyć długo.
Jakie widzicie rozwiązanie aby szybko umieścić człowieka w DPS.
Już rozmawiałem z kuratorami zawodowymi i nie mają pomysłu na ten przypadek.
Proszę o pomoc, może ktoś już miał podobny przypadek.
Pozdawiam Wszystkich i czekam na pomoc
jaceklm@interia.pl :)
Pozdrawiam Jacek
jaceklm

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 31 sty 2007, 21:17

Witaj Jacku :!:
Ty sam jako kurator ubezwłasnowolnionego częściowo możesz wystąpić do Sądu opiekuńczego z wnioskiem z art. 38 Ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 roku o ochronie zdrowia psychicznego (Dz.U. Nr 111 z 1994 roku, poz. 535). Twoje uprawnienia wynikają z unormowań Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego (art. 156 krio. w zw. z art. 178 par. 2 krio.). Wydane przez sąd postanowienie będzie dla ośrodka pomocy społecznej wiążące i zgodnie z przepisami art. 578 kpc. wykonalne z chwilą ogłoszenia, ewentualnie wydania.
Pozdrawiam :D.

P.s.
Jeśli nie jest to tajemnicą, zdradź nam Jacku jak to się stało, że pełniąc funkcję społecznego kuratora sądowego zostałeś ustanowiony kuratorem dla osoby ubezwlasnowolnionej częściowo :?:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: jaceklm » 13 lut 2007, 14:18

Witam ponownie!
Troszeczkę byłem zajęty i nie miałem zbytnio czasu :(
Jak się stało że zostałem kuratorem częściowo ubezwłasnowolnionego, więc tak:
Jeden z braci złożył do sądu wniosek o ubezwłasnowolnienie, po rozpoznaniu przez sąd sprawy sędzia chciał wyznaczyć kuratora dla tego człowieka (kogoś bliskiego, z rodziny) jednakże na 8 rodzeństwa ubezwłasnowolnionego nikt nie chciał się zgodzić, więc nastąpiło poszukiwanie odpowiedniej osoby. Nie znaleziono nikogo, sędzia domagał się znalezienia osoby i kurator zawodowy poprosił mnie o to ażeby zostać tego człowieka kuratorem, więc się zgodziłem (teraz trochę żałuję, strasznie dużo mam z nim problemów i kłopotów prawie wszędzie.
Lecz muszę sobie z tym poradzić :)
Będę wdzięczny za jakieś dodatkowe sugestie, być może mógłbym złożyć wniosek w sądzie o to aby z majątku część.ubezwł. wytyczyć działkę w rejonie budowlanym sprzedać ją a środki finansowe wpłacić na nr rachunku bankowego i z niego pokryć wszystkie zobowiązania oraz wypłacać cz.ubez. miesięcznie jakąś niezbędną kwotę oraz opłacać za niego pozostałe rachunki.
Pozdrawiam Jacek :) i czekam na porady :)
Pozdrawiam Jacek
jaceklm

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi