Aplikacja-dodatek terenowy

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Aplikacja-dodatek terenowy

Postautor: gonzo » 20 lut 2007, 22:00

Witam serdecznie. Pytanie moje dotyczy dodatku terenowego. Czy takowy jest wypłacany w okresie aplikacji? Odpowiedzi nie znalazłem w ustawie o kuratorach.

Czy w okresie aplikacji powierzane są nadzory, a jeśli tak to ile? Czy można zachować nadzory które mam obecnie jako kurator społeczny i czy za nie wypłacany jest też ryczałt?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
gonzo

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Adam » 20 lut 2007, 23:45

Niestety na aplikacji dodatek terenowy nie przysługuje. Natomiast dozory czy nadzory możesz jak najbardziej dalej sprawować jako kurator społeczny. Jest to nawet wskazane, chocby po to żeby móc przeprowadzać samodzielnie wywiady środowiskowe, ponieważ w swietle przepisów, aplikant samodzielnie nie może przeprowadzać wywiadów.
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: gonzo » 21 lut 2007, 9:31

Dziękuję Adam. Pozdrawiam.
gonzo

Postautor: joko » 21 lut 2007, 19:47

Ze sprawowaniem dozorow i nadzorów podczas aplikacji nie do końca jest tak, jak pisze Adaam, są okręgi, w których aplikantom niczego ale to niczego nie wolno robic samodzielnie, nie mogą sprawować dozorow/ nadzorow. Nie mogą sami wychodzić w teren nawet, jeżeli byli poprzednio wiele lat społecznymi.
joko

Postautor: Adam » 21 lut 2007, 20:30

Tylko, że ja miałem na myśli sytuację kiedy aplikant jest nadal kuratorem społecznym, a nie był nim w przeszłości. W moim przypadku tak było, a jeżeli nawet ktoś nie był wcześniej kuratorem społecznym, to się go powoływało na społecznego wraz z przyjęciem na aplikację właśnie po to żeby mógł samodzielnie przeprowadzać wywiady.
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: michal » 21 lut 2007, 23:18

A u nas jest tak, że choćbyś nie wiem ile lat był/a kuratorem społecznym, to po tym zostaniesz aplikantem odwołują Cię z społecznego i nie możesz sprawować żadnych dozorów/nadzorów. Zależy to od stanoiwska Kuratora Okręgowego, tak jak napisał "Joko".
michal

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi