Kontakty córką, co zrobić w takiej sytuacji

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kontakty córkĄ, co zrobić w takiej sytuacji

Postautor: chcebycojcem » 11 mar 2007, 13:31

Witam, od pół roku mam zasądzone kontakty z 3 letnią córką 3 godz w każdą sobotę w miejscu zamieszkania dziecka. Niestety widzenia odbywają się w koszmarnej sytuacji, prawie za każdym razem ingeruje w nie teściowa i są wyzwiska, krzyk itp pod moją stronę. To np że córka mnie uderza to wywołuje u nich uśmiech i mówią że to mój problem nie ich. Nie wyobrażam sobie tego dalej. Co mam dalej robić? Chcę zapytać o kuratora podczas widzeń-jak to załatwić i jak jest z odpłatnością? Była żona na pewno nie zgodzi się na to bym mógł córkę zabierać do siebie. Mam pełne prawa.
chcebycojcem

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kropka » 12 mar 2007, 20:32

Witaj.
W nienajszczęśliwszym jesteś położeniu, nie mówiąc już o Twojej córeczce, która obserwuje takie zachowania dorosłych, bliskich jej osób (osoby). Jeżeli chciałbyś, aby w Twoich spotkaniach z dzieckiem brał udział kurator sądowy, powinieneś wnieść sprawę do sądu ( o ile dobrze zrozumiałam, nie próbowałeś uzyskać na sprawie o ustalenie kontaktów możliwości zabierania małej do siebie). Jeżeli sąd wyda postanowienie o udziale kuratora w kontaktach, to zgodnie z art. 91.1 pkt 3 i art 91.2 i 91.3 Ustawy o kuratorach sądowych (Ustawa z dnia 27 lipca 2001r. o kuratorach sądowych, Dz.U. nr 98 z dn.12.09.2001r.poz.1071) za każdy udział w kontaktach kuratora (np. cztery soboty w miesiącu) będziesz musiał opłacić zaliczkę w wysokości 10% kwoty bazowej, a więc 176,90 zł (4x 176,90 zł). :(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi