Jakie są wymagania na kuratora społecznego ?

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jakie sĄ wymagania na kuratora spoŁecznego ?

Postautor: awelsik » 18 sie 2008, 16:10

Bardzo proszę o informacje dotyczącą kuratorów społecznych: jakie trzeba spełniać wymagania aby zostać kuratorem społecznym, do kogo mam pisać podanie.Jestem studentką pedagogiki resocjalizacyjnej, czy mam szansę ? Bardzo proszę o odpowiedź i serdeczne dzięki :D Pozdrawiam wszystkich kuratorów :)
awelsik

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 18 sie 2008, 16:32

Po pierwsze poczytać ustawę o kuratorach . Po drugie poczytać forum :)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: awelsik » 18 sie 2008, 17:49

No za wiele to Ty sie nie spisałeś , nie chodziło mi o takie udzielanie informacji! :x
awelsik

Postautor: kgb14 » 18 sie 2008, 18:14

Kurator jest samodzielny . Potrafi sam co nieco załatwić . A skoro masz zamiar zostać kuratorem społecznym to wykaż się min. wysiłku w czytaniu . Jak przyjmujesz się do pracy to też czytasz jakie tam są wymagania i co się w niej robi . Jak podejmowałaś studnia to czytałaś gdzie po nich możesz podjąć pracę .
To o co pytasz było wałkowane na forum już nie wiem ile razy . A jest to jeden z pierwszych punktów ustawy o kuratorach .
Pozdrawiam .
ps. i nie denerwuj się tak , tu trzeba ludzi opanowanych :-)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2008, 23:28 przez kgb14, łącznie zmieniany 1 raz
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 18 sie 2008, 21:43

Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: awelsik » 20 sie 2008, 11:53

Bardzo dziękuję za kilka linków:).
A co do autora wyżej to...kurator nie jest w pełni samodzielny lecz podlega kuratorowi zawodowemu, a resztę...pozostawię bez komentarza:) Pozdrawiam
awelsik

Postautor: kgb14 » 20 sie 2008, 16:59

awelsik pisze:kurator nie jest w pełni samodzielny lecz podlega kuratorowi zawodowemu,

ciekawe , rozwin myśl ,,podlega'' :?:
no i jeszcze proszę rozwiń myśl , że nie jest w pełni samodzielny :?:
no i śmiało możesz nieco pokomentować , nie obrażę się :D
Pozdrawiam.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: awelsik » 21 sie 2008, 18:58

Ojjj.... widzę, że bardzo zaczepny jesteś...ale nie dam się w to wciągnąć :P , dziwne, że nie rozumiesz słowa "podlega" i "w pełni samodzielny", ale cóż... Pozdrawiam :)
awelsik

Postautor: kgb14 » 21 sie 2008, 20:00

awelsik , gdyby pytanie było osoby która wymaga pomocy ze strony kuratora , czegoś nie wie , boi się itp. to odpowiedziałbym najlepiej jak umiał , bądź starał się doprecyzowac pytanie , natomiast od osoby która stara się na przyjęcie na kuratora , obojętnie czy społecznego czy zawodowego wymagam nieco wiecej ....... samodzielności ;-) .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: awelsik » 22 sie 2008, 10:30

Więc odpowiadam szanowny kgb14- jestem bardzo samodzielna :), Tobie nie muszę tego udowadniać, ważne, że radzę sobie w życiu :). Postanowiłam, że chcę być kuratorem, najpierw społecznym, a po zakończeniu studiów zawodowym i mam nadzieje, że mi się uda( będę się starała) bo wiem czego chcę w życiu, obym tylko nie trafiła na kogoś tak "miłego" jak Ty:):):)
Ps. A w życiu osobistym tez jesteś tak wymagający??? ;) No i po mimo tego dziękuję za "pomoc" :)
Pozdrawiam
awelsik
awelsik

Postautor: Bosman » 22 sie 2008, 11:11

---------- 10:09 22.08.2008 ----------

awelsik pisze:Więc odpowiadam szanowny kgb14- jestem bardzo samodzielna :), Tobie nie muszę tego udowadniać, ważne, że radzę sobie w życiu :). Postanowiłam, że chcę być kuratorem, najpierw społecznym, a po zakończeniu studiów zawodowym i mam nadzieje, że mi się uda( będę się starała) bo wiem czego chcę w życiu, obym tylko nie trafiła na kogoś tak "miłego" jak Ty:):):)
Ps. A w życiu osobistym tez jesteś tak wymagający??? ;) No i po mimo tego dziękuję za "pomoc" :)
Pozdrawiam
awelsik

Niepotrzebnie ucieka się Pani do tego rodzaju "złośliwostek" (zresztą to niepotrzebna obustronna wymiana uszczypliwości).

---------- 10:11 ----------

kgb14 pisze:Po pierwsze poczytać ustawę o kuratorach . Po drugie poczytać forum :)

Powyższą sugestię uważam za rzeczową i uczciwą, a poza tym wychowawczą.
Cały dalszy ciąg "rozmowy" odbiega od meritum głównego zagadnienia.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: awelsik » 22 sie 2008, 13:17

Panie Bosmanie czasami trzeba być "troszkę złośliwym" aby nie dać się stłamsić przez kogoś, kto posiada wiedzę na temat kuratorów :) bo pewnie sam nim jest:) Posłuchałam Pana kgb14, poczytałam ustawę, poczytałam forum, wykazałam sie "odrobiną samodzielności" udając sie do kierownika kuratorów na rozmowę:) i wszystko idzie w dobrym kierunku:). Pan kgb14...hmmm....sprowadził mnie do pionu.... ale, uważam, że czasami trzeba wykazać sie też odrobiną życzliwości dla drugiej osoby:). Ale i tak sądzę,że Pan kgb14 jest sympatycznym mężczyzną....na pewno tak jest :)

Pozdrawiam Panie Bosmanie :)
awelsik

Postautor: kgb14 » 22 sie 2008, 14:30

Dziękuję :oops: .
awelsik nie musisz mi udowadniać swojej samodzielności. :D
Gdybyś trafiła na mnie to byłabyś zadowolona (zawodowo ). :wink:
Nie mi oceniać jakim jestem sympatyczny czy nie. :D
Pozdrawiam. :)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: awelsik » 22 sie 2008, 15:25

Nikomu nie udowadniam, że potrafię być samodzielna, wystarczy, że ja to wiem :) A jeśli jesteś naprawdę tak wymagający(zawodowo;) ), to pewnie byłabym zadowolona bo lubię ludzi konkretnych i rzeczowych, ale....odrobina życzliwości nigdy nie zaszkodzi...nawet dla kogoś, kto chce zostać kuratorem :) No i w końcu zauważyłam, że miło też potrafisz pisać ;)
Pozdrawiam :)
awelsik

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...