Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: Yvonne » 25 maja 2009, 5:08
Witam! Pracuję w sądzie okregowym jako sekretarz sądowy. W międzyczasie skończyłam 2-letnie podyplomowe studia na kierunku resocjalizacja. Ubiegałam się o dopuszczenie do egzaminu na aplikację kuratorską, ale nie zostałam dopuszczona. Nie chcę komentować dlaczego - w skrócie; konkurencja b. duża no i znajomości.
I tak tkwię na stanowisku sekretarza juz 6 lat. Wypalam się powoli w tej pracy. Ja chcę robić to co lubię i po co też się kształciłam by to robić. I tu pytanie: Czy w sądzie jest bądź też zamierzają utworzyć stanowisko ASYSTENTA KURATORA (tak jak swojego asystenta mają sędziowie). Czy w ogóle mam jakąś szansę na stanowisko związane z wykonywaniem pracy w zakresie "kuratorskim"
Proszę o odpowiedź.
-
Yvonne
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: BartK » 25 maja 2009, 21:25
Nie słyszałem, żeby miała postać instytucja asystenta kuratora. Próbowałaś już zostać kuratorem społecznym, jeżeli już nim nie jesteś. Generalnie jest to dobry start na początek.
-

BartK
- VIP

-
- Podziękował : 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
autor: raskolnikow » 25 maja 2009, 22:03
No tak żeby zostać np sędzią trzeba 5 lat studiów prawniczych, 3 lata aplikacji, egzamin sędziowski i do niedawna kilka lat asesury.
¯eby zostać lekarzem...............trzeba.......
A żeby zostać kuratorem wystarczy byle jaki mgr i jakieś tam podyplomowe z resocjalizacji.
-
raskolnikow
-
autor: blabick » 26 maja 2009, 8:22
zostań społecznym, skończ jakąś pedagodikę i startuj! (to tak z autopsji - mnie też nie uznali prawa administracyjnego)
-

blabick
- k.zawodowy

-
autor: Yvonne » 28 maja 2009, 18:12
raskolnikow pisze:No tak żeby zostać np sędzią trzeba 5 lat studiów prawniczych, 3 lata aplikacji, egzamin sędziowski i do niedawna kilka lat asesury.
A żeby zostać kuratorem wystarczy byle jaki mgr i jakieś tam podyplomowe z resocjalizacji.
Widać, że można skończyć prestiżowe studia, jak to mniema zapewne o sobie Raskolnikow i nie być "byle jakim mgr", ale być za to prawdziwym i
(CENZURA - proszę nie obrażać innych użytkowników forum. Bartłomiej) - jak to prezentuje w/w.
Pozostałym osobom dziekuję za odpowiedzi. Pedagogiki już raczej nie skończę bo studiowałam na tym kierunku łącznie przez 7 lat.
-
Yvonne
-
autor: raskolnikow » 28 maja 2009, 19:35
Yvonne pisze:raskolnikow pisze:No tak żeby zostać np sędzią trzeba 5 lat studiów prawniczych, 3 lata aplikacji, egzamin sędziowski i do niedawna kilka lat asesury.
Widać, że można skończyć prestiżowe studia, jak to mniema zapewne o sobie Raskolnikow i nie być "byle jakim mgr", ale być za to prawdziwym .............................- jak to prezentuje w/w.
Pozostałym osobom dziekuję za odpowiedzi. Pedagogiki już raczej nie skończę bo studiowałam na tym kierunku łącznie przez 7 lat.
Napisałem co myślę. O Tobie się nie wypowiadam. Zapewne do końca życia brak znajomości nie pozwoli rozwinąć Ci skrzydeł.
-
raskolnikow
-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...