kurator sądowy- wymagane studia..

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: mikezakop » 21 sie 2009, 12:36

Cześć, Od tego roku idę na studia: pedagogika resocjalizacyjna i sądowa i chciałbym potem zostać kuratorem sądowym, ale mam takie pytanie czy już teraz mógłbym zacząć pracę w biurze kuratora?
mikezakop

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 21 sie 2009, 18:05

Oczywiście, ale jedynie jako sekretarz sądowy. Możesz także pełnić funkcję kuratora społecznego, wymagania do pełnienia tej funkcji znajdziesz w tym dziale forum. Nie jest to jednak praca na umowę, a jedynie funkcja społeczna.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Majka85 » 21 kwie 2010, 11:05

Witam, właśnie kończę studia I stopnia na kierunku Pedagogika - prewencja patologii i zagrożeń społecznych, studia II stopnia chciałabym kontynuować w Wyższej Szkole Marynarki Wojennej w Gdyni na kierunku Bezpieczeństwo Narodowe, w związku z powyższym chciałabym zapytać doświadczonych kuratorów zawodowych czy kierunek studiów II stopnia jest odpowiedni do późniejszego ubiegania się o aplikację kuratorską.

Bardzo proszę nie odsyłać mnie do ustawy bo znam ją bardzo dobrze, ustawa to papier, a życie toczy się swoimi torami :)
Majka85

Postautor: ewka » 21 kwie 2010, 12:28

Hm, ustawa to papier...
Odnosząc się do pytania, zgodnie z ustawą - nie jest.

Doprecyzuję: Można się starać, jeśli kierunek studiów magisterskich (drugiego stopnia) jest ujęty w zakresie nauk pedagogiczno-psychologicznych, socjologicznych lub prawnych, bądź jest uzupełniony o studia podyplomowe z zakresu nauk pedagogiczno-psychologicznych, socjologicznych lub prawnych.
ewka

Poprzednia

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...