Aplikacja kuratorska

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Aplikacja kuratorska

Postautor: niqa » 02 lis 2006, 0:01

Witam :)
Chcę się dostać na aplikację kuratorską:), interesuje mnie zawód kuratora zawodowego rodzinnego, przeczytałam ustawę o kuratorach, wasze porady:) co gdzie składać, a teraz mam do Was prośbę, czy Ktoś może mi udzielić informacji jaki zakres materiału obejmuje test konkursowy na aplikacje kuratorską. ( jakie ustawy należy znać na 100 %, żeby go zdać! z góry dziękuję i liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam nika:)
niqa

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Radzio » 02 lis 2006, 9:01

Tak szczerze mówiąc odpowiedzi na interesujące Cie pytania znajdziesz na forum. Jednak powiem Ci, tak ogólnikowo, z tego co się orientuję, musisz znać zagadnienia z pedagogiki, psychologi, oczywiście prawa, instrukcję urzędowania sądów powszechnych (tzw. usp) i wiele innych.
Radzio

Re: Aplikacja kuratorska

Postautor: BartK » 02 lis 2006, 9:11

niqa pisze: przeczytałam ustawę o kuratorach, wasze porady

Słabo czytałaś te porady... w naszym kraju nie ma jeszcze jednakowych zasad naboru na aplikacje kuratorska, wszystko zależy od danego okręgu, więc na tak postawione pytanie nie uzyskasz miarodajnej odpowiedzi.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Radzio » 02 lis 2006, 9:15

Bartłomieju jeśli możesz, wskaż w jakich zagadnienia należy sie orientować przystępując do egzaminu (konkursu, nie wiem jak to fachowo nazwać) w okręgu szczecińskim.
Radzio

Postautor: BartK » 02 lis 2006, 16:49

W okręgu szczecińskim w ostatnich latach nie było żadnych egzaminów tylko rozmowa kwalifikacyjna. W tym roku nie było nowego naboru (zero etatów), także nie wiadomo jak będzie wyglądała rekrutacja w następnym roku, jeżeli w ogóle taka będzie.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Kate » 02 lis 2006, 19:28

Witaj Niqa :D
W Sądzie Okręgowym w Bydgoszczy wymagania na ten rok były następujące:
1/ Konstytucja RP
2/ Ustawa z dn. 27 lipca 2001 r. prawo o ustroju sądów powszechnych
3/ Ustawa o kuratorach sądowych
4/ podstawy pedagogiki resocjalizacyjnej
5/ wybrane zagadnienia z poszczególnych dziedzin prawa, niezbędnych w pracy kuratora sądowego:
- prawo rodzine,
- prawo karne materialne,
- prawo wykonawcze,
- Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich

¯yczę powodzenia i wytrwałości w przyswajaniu powyższych treści :rozpacz:
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: olek123 » 03 lis 2006, 10:04

A czy ktoś wie jak to jest w okręgu poznańskim?
olek123

Postautor: BartK » 03 lis 2006, 20:33

olek123 pisze:A czy ktoś wie jak to jest w okręgu poznańskim?

Nie wiem czy ktoś tutaj jest z Wielkopolski, ponieważ mają swoją stronkę z forum :roll:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: damian » 05 lis 2006, 18:52

no cóż, ja jestem juz po jednym konkursie (nazywam to castingiem) na aplikacje kuratorską. w moim okręgu było jakieś 25 osób na jedno miejsce... Pytania były tak szczegółowe, że prawnik, który siedział obok mnie na egzaminie nie mógł na wszystkie odpowiedzieć. Poległem, ale nie wypadłem źle. Teraz przygotowuje się do kolejnego castingu. Powtarzam cały zakres prawa karnego i rodzinnego, ustawę o nielatach, kuratorach, przeciwdziałaniu narkomanii i wiele innych. Nie wiem, czy wszystkie okręgi stosują taką selekcję jak u mnie, ale nie jest łatwo, zwłaszcza, że niektóre pytania ostatnio były tak dobrane, że większość z piszących egzamin była lekko zaszokowana. Zwłaszcza, że niektóre zagadnienia nijak się mają do pracy kuratora. Teraz mam nadzieje pójdzie mi lepiej, bo od kilku miesięcy jestem kuratorem społecznym, więc trochę wiedzy dotyczącej pracy kuratora mi przybyło. W obecnym castingu podobnież ma wziąć udział 120 osób….miejsce jest jedno!!!. Więc jest szansa…
damian

Postautor: lumpek4 » 05 lis 2006, 20:37

¯yczę wiedzy i szczęścia na castingu. Niestety muszę przyznać (również z opowieści) że nie ma równych zasad naboru. Było słychać o takich, którzy zdawali w "łatwiejszym" okręgu i po aplikacji, jak tylko była okazja przenosili się tam, gdzie chcieli. W moim okręgu podobno było 60 osób na jedno miejsce, ale tak naprawdę osób, które mogły być brane pod uwagę - niepełna dwudziestka. Cieszę się że jestem starym kuratorem i te castingi mnie ominęły. Powodzenia, daj znać kiedy dostaniesz się.
lumpek4

Postautor: julitaz » 12 mar 2007, 20:01

A czy ktoś wie jak to jest w okręgu łódzkim?
julitaz
julitaz

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...