Aplikacja jest ta sama dla kurateli rodzinnej i dorosłych?

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Aplikacja jest ta sama dla kurateli rodzinnej i dorosŁych?

Postautor: olawi » 02 mar 2008, 20:44

Witam! Chciałabym podjąć próbę dostania się na aplikację kuratorską,
ale nie wiem, czy aplikacja jest ta sama dla przyszłych kuratorów rodzinnych oraz kuratorów do spraw dorosłych, czy oddzielna i trzeba składać np. dwa podania? Wydaje mi się , że aplikant kuratorski musi
znać zagadnienia dotyczące obu rodzajów kurateli, ale może się mylę i jast tu wyraźny podział. :roll: Mam nadzieję, że ktoś mi odpisze, choć obawiam się,że jakoś niezręcznie postawiłam to pytanie...
Jeśli jest jedna aplikacja dla obu rodzajów kurateli, to jak to się dzieje, że po jej skończeniu człowiek zostaje kuratorem ds rodzinnych lub karnych?
Czy jest możliwośc wyboru, czy też idzie się gdzie się da,albo może już od poczatku aplikacji wiadomo na kogo szkoli się aplikant?
Proszę o odpowiedz i będę bardzo wdzięczna za jej udzielenie :)
olawi

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 02 mar 2008, 21:02

Witam .
Na temat aplikacji i jej przebiegu to polecam Ustawe o Kuratorach . Znajdziesz też sporo na tym forum - poszukaj troszkę proszę .

Napisze na pozotałą część pytania .
Podanie składa się jedno w SO .
Aplikant zdaje egzamin z zakresu wiedzy z obu pionów .
W 90% przed przystapieniem do naboru widomo gdzie trafi dany aplikant - zaleznie od aktualnych potrzeb ( np. wakat spowodowany przejściem na emeryturę ) lub przydziału z ,,góry'' .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BartK » 02 mar 2008, 21:31

Oczywiście jak już wspomniał kgb14 aplikacja jest jedna dla obu pionów kurateli. Więcej informacji na temat aplikacji kuratorskiej znajdziesz tutaj:
http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1272

Nie zgadzam się z kgb14, iż w 90% wiadomo przed przystąpieniem do naboru, do którego pionu trafi dany aplikant. W SR w Szczecinie jest teraz 19 aplikantów i żaden nie wie jeszcze, do którego pionu trafi. Wszystko się okaże po egzaminach.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 02 mar 2008, 22:28

---------- 21:27 02.03.2008 ----------

eeeeeee tam Bartłomiej to piszesz o jakims wyjatkowym przypadku lub jednak ,,ktos'' na pewno wie .
Ja nigdy nie słyszałem aby nie było wiadomo do jakiego pionu trafi aplikant .
Poza tym , wydaje mi się , że lepiej jest jeśli aplikant wie do jakiego pionu ma trafić . Nie chodzi mi tu o ,,pobieżne'' potraktowanie nauki z jakiegoś zakresu , jednak dana osoba jest wtedy bardziej np. uważna na danych wykładach lub szkoleniu itp.
pozdrawiam .

---------- 21:28 ----------

Ps. Poza tym egzamin jest zawsze nieco ,,ustawiony'' pod dany wydział . Chodzi głównie oczywiście o pytania ustne :-)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: marekl9 » 02 mar 2008, 22:39

Mylisz sie kgb w moim okręgu także aplikanci nie wiedzą w którym pionie będą pracować po egzaminie i napewno nie jest to odosobniony przypadek. Teraz jest chyba taka tendencja :-) czy słuszna to temat do zawiłej dyskusji pozdrawiam
„Ilu ludzi, tyle zdań”
Awatar użytkownika
marekl9
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: kgb14 » 02 mar 2008, 22:44

oj jak jest więcej takich przypadków to zwracam honor .
Ale czy to jest słuszne to tak jak napisał marekl9 to temat na osobną dyskusję .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: olawi » 02 mar 2008, 22:56

Dziękuję!!!!!! :D
Na etapie, na którym jestem obecnie najwazniejsza jest kwestia podania,
a później "to się zobaczy" jak to będzie, o ile w ogóle coś będzie...
Na razie jako osoba z boku, myślę sobie, że aplikant będąc pod opieką kuratora zawodowego, który zajmuje się spr. karnymi lub rodzinnymi,
jest od razu blizej spraw jednych albo drugich( w zależności od tego z jakim kur.zawodowym "pracuje").Ale może się mylę i kurator pełniący pieczę nad aplikantem jest jakiś "uniwersalny" i prowadza go zarówno
do recydywy jak i rodzin?Pozdro i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :D
olawi

Postautor: kropka » 02 mar 2008, 23:18

Witajcie. W uzupełnieniu moich przedmówców króciutko : podczas mniej więcej rocznej aplikacji aplikant poznaje obie specjalizacje. Pierwsze pół roku u kuratorów jednej specjalizacji, resztę - drugiej. Będąc obecnie patronem już czwartego aplikanta mogę stwiedzić, iż faktycznie nie wiedzą oni, gdzie ostatecznie trafią, jednak w grupie 19-tu obecnych aplikantów szczecińskich są osoby szczególnie predysponowane i dobrze czujące się w danej specjalizacji i spośród nich wybierane będą osoby, które zasilą (po raz pierwszy od wielu lat) specjalizację rodzinną.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: olawi » 03 mar 2008, 11:59

Aha! No to już rozumiem,dziękuję bardzo!
olawi

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...