aplikacja a znajomości

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: raskolnikow » 03 cze 2008, 18:07

Może jak znasz takie osoby to zgłoś to do odpowiednich organów i przedstaw dowody na nadużycia.
raskolnikow

Postautor: szirawa » 03 cze 2008, 23:19

aaa uspokójcie się z tymi "plecami" ;))) ja już jestem po pisemnym i jedyne "plecy"jakie widzialam to te zaćmiewające mi umysł przy odpowiedzi na pytania;))
pozdrawiam i więcej wiaaaaryyy w uczciwość drodzy przyszli i obecni Kuratorzy. Ja wracam do pracy w terenie, tam moje miejsce (najwidoczniej).
szirawa

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: raskolnikow » 04 cze 2008, 7:28

szirawa pisze:aaa uspokójcie się z tymi "plecami" ;))) ja już jestem po pisemnym i jedyne "plecy"jakie widzialam to te zaćmiewające mi umysł przy odpowiedzi na pytania;))
pozdrawiam i więcej wiaaaaryyy w uczciwość drodzy przyszli i obecni Kuratorzy. Ja wracam do pracy w terenie, tam moje miejsce (najwidoczniej).

dokładnie:) fajnie że ktoś tak taki jak ty się odezwał:)
raskolnikow

;)))

Postautor: szirawa » 04 cze 2008, 11:45

są wyniki i dostałam się na ustny -większych szans nie mam ale zamiast plecaka mam nadzieję na zaprezentowanie trochę praktycznej wiedzy. POZDRAWIAM I ¯YCZÊ WSZYSTKIM POWODZENIA NA USTNYM WKRAKU ;))
szirawa

Postautor: Kate » 04 cze 2008, 14:31

Witam wszystkich serdecznie,
długo nie zabierałam głosu w tym temacie, ale po przeczytaniu Waszych postów postanowiłam podzielić się moimi doświadczeniami w tej materii. W ubiegłym roku zdałam egzamin pisemny, usty również poszedł mi znakomicie - otrzymałam maksymalną ilość punktów, tj. 20. Niestety okazało się, że nie ma na tyle etatów i wciągnięto mnie na listę rezerwową. Czekałam rok czasu - etatu nie było. W tym roku również podeszłam do egzaminu. Miałam drugą pozycję jeśli chodzi o punktacje na egzaminie pisemnym. Na ustny pojechałam z wielkimi nadziejami, jednakże okazało się, że komisja oceniła mnie tylko na 13 punktów. Po tym wszystkim mam bardzo mieszane odczucia. Przez ten rok moje doświadczenie zawodowe bardzo się wzbogaciło i dlatego nie rozumiem decyzji komisji. Jeśli komisja egzaminacyjna w tym samym składzie rok wcześniej przyznaje mi max. ilośc punktów, a w tym roku tylko 13 to sama nie wiem co o tym myśleć. Postanowiłam, że będę zdawać do skutku - może kiedyś się uda:) mocno w to wierzę!!!
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: raskolnikow » 04 cze 2008, 22:36

w sumie to ja się dziwię, iż admin pozwala na takie posty. Tak jakbym fakt czytał, że coś tam gdzieś tam ktoś tam... np lekarz wziął łapówkę - odbiór społeczny = każdy lekarz to łapówkarz. Jeżeli ktoś chce walczyć z jakimiś patologiami to pisaniem na forum i twierdzeniem iż jest jednym z niewielu "czystych" jedynie rzuca cień na całe środowisko. Nie zapominajcie iż to forum czytają również dozorowani i nadzorowani. I po takich postach z pewnością zyskamy szacunek w ich oczach. Może jakby jakiś admin zajrzał na ten watek to zajmie jakieś stanowisko.
raskolnikow

Postautor: Kate » 05 cze 2008, 9:23

raskolnikow, po dokładnym przeczytaniu mojego postu zauważysz, że nie zaryzykowałam stwierdzenia, iż liczą się tylko tzw. "plecy". Osobiście znam wielu aplikantów, którzy (oczywiście według mojej oceny) dostali się dzięki wiedzy, doświadczeniu i prezentowanej postawie. Gdybym wierzyła, że liczą się tylko znajomości, nie zdawałabym kolejny raz, a jak napisałam powyżej, mam zamiar zdawać do skutku. Mam nadzieję, że zrozumiesz, że większość z Nas (tzn. kandydatów na aplikantów) to osoby, które nie poddają się za pierwszym razem i częstokroć podchodzą do egzaminu kilka razy. Wtedy obserwują, wyciagają wnioski (być może pochopne) i moim skromnym zdadniem mają prawo się nimi podzielić.
Mój kolejny egzamin dopiero w przyszłym roku, dlatego trzymam mocno kciuki za zdających w najbliższych terminach. Myślę, że dla większości z nich główną "podporą" jest zdobyta wiedza i doświadczenie. Oby wierzyli tak jak ja, że tylko to jest im potrzebne:)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: Nabi » 05 cze 2008, 10:23

Kate uważam, że nie ma powodu abyś się tłumaczyła.
posty raskolnikowa obrazują jedynie reakcję tejże większościowej grupy strającej sie rozmyć istotę sprawy, "zmącić wodę", zatrzec grnice miedzy przyzwoitościa i postawą tych z "plecami" w celu utrzymania stus quo.
A mimo reakcji ilustrującej obawy naruszenia ich interesow ilustrują jak ciągle bardzo pewne siebie jest to "plecowe" środowisko
Nabi

Postautor: raskolnikow » 05 cze 2008, 10:34

widzisz, oceniasz innych z góry nie wiedząc z kim piszesz. Mdłe tłumaczenia i zero konkretów.

Forum jest dyskusyjne i wyrażane opinie nie mają charakteru reprezentatywnego dla całości środowiska kuratorskiego. Reprezentują poglądy tylko tego, kto jest autorem danego postu. kesey
raskolnikow

Postautor: przemalski » 11 cze 2008, 11:47

Ja też mam nadzieję, że w przypadku naboru na aplikację liczą się tylko wiedza i zdolności. Jest tylko mały cień po egzaminie w Katowicach. O ile na teście można zdobyć 49 pkt na 50 możliwych (obiektywna ocena dla wszystkich) to zdobycie na ustnym 25 pkt na 25 mozliwych graniczy dla mnie z cudem. Zastanawiam się jak mozna trafic idealnie w gusta 5 osób, które zadają każda inne pytanie i powiedzieć dokładnie to co chcą usłyszeć. Dodam że pytania miały charakter dosyć luźnej rozmowy i ocena odpowiedzi była całkowicie subiektywna
przemalski

Postautor: mimi » 29 sie 2008, 16:28

coż... ja się nie dostałam i niestety etat dostał członek rodziny prezesa ..... Polska !!!! i tyle!!!!!
mimi

Poprzednia

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...