DYLEMATY

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

DYLEMATY

Postautor: Justyna84 » 18 lut 2008, 22:37

Witam.
Piszę na tym forum po raz pierwszy, już trochę się naczytałam, o tym jak zostać kuratorem społecznym a następnie zawodowym, bo taki mój cel.
mam jednak pewne wątpliwości, bardzo krępujące :oops: proszę jednak o wyrozumiałość i szczere opinie....jestem szczupłą kobietką o wzroście poniżej 160cm :shock: czy to nie wzbudzi uśmiechów i politowania wśród komisji..?

Proszę nie dublować wątków i zamieszczać je we właściwych działach. Zdublowany wątek usunąłem. kesey
Justyna84

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 18 lut 2008, 22:47

Witaj .
Mam nadzieję , że szanowna komisja nie będzie zwracać na to zbytniej uwagi-powiem więcej nie powinna na to zwracać żadnej uwagi !!
Mam również , nadzieję , że komisja będzie oceniać przygotowanie , doświadczenie chęci itp. itd a nie wygląd .
Mam kilka koleżanek o podobnej do Twojej budowie ciała ( kuratorek oczywiście ) .
Jesli by się kierowano takimi kryteriami to ...... matko bosko :)
Ja na ten przykład mam 183 cm i ważę ok. 105 ( czasem 110 )kg i jestem łysy z wyboru :) :) Zgadnij do kogo jestem podobny ? :) :)
Głowa do góry - uczyć się i do konkursu . :)
Powodzenia .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Re: DYLEMATY

Postautor: Bosman » 18 lut 2008, 23:01

Justyna84 pisze:Witam.
Piszę na tym forum po raz pierwszy, już trochę się naczytałam, o tym jak zostać kuratorem społecznym a następnie zawodowym, bo taki mój cel.
mam jednak pewne wątpliwości, bardzo krępujące :oops: proszę jednak o wyrozumiałość i szczere opinie....jestem szczupłą kobietką o wzroście poniżej 160cm :shock: czy to nie wzbudzi uśmiechów i politowania wśród komisji..?

Czy wybierasz się na jakiś casting? i
Czy uśmiechy komisji są dla Ciebie aż tak bardzo ważne?

Parametry fizyczne mają na pewno jakieś znaczenie - ale raczej w terenie - a nie przed komisją...

Jakie wymiary powinien mieć idealny kurator? Jak powinien wyglądać?
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kgb14 » 18 lut 2008, 23:19

Jak Rambo :shock: !!!! albo Anegelina Joli :wink: :D ( tak się chyba pisze jak nie to sorry ) :) :) :) :)
Przepraszm ale nie mogłem się opanować :D :D .
Kasey skasuj jak za bardzo sobie pofolgowałem :oops: :oops: .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 19 lut 2008, 3:19

Twoje atrybuty fizyczne nie powinny mieć wpływu na wyniki naboru. Zacznij lubić się taką jaką jesteś- zobaczysz, że to co jest przyczyną Twoich wątpliwości, przestanie mieć dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie.

Poza tym, pewnie w komisji nie będą zasiadać głupcy.

Pozdrawiam.

Bosman pisze: Jakie wymiary powinien mieć idealny kurator? Jak powinien wyglądać?

Pewnie ideałem byłoby, gdyby wyglądał jak skrzyżowanie terminatora z Michelle Pfeiffer, ale jak to pogodzić :?: :lol:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 19 lut 2008, 8:34

Justyno osobiście znam przypadek, gdzie pani kurator nie ma nawet tych 160 cm, a w pracy radzi sobie znakomicie i nigdy nie wzbudzała uśmiechów. Jeżeli jednak chcesz się psychicznie czuć lepiej przed komisją, to ubierz buty na wysokim obcasie i spodnie częściowo przykrywające obcas i po problemie. Wiadomo, że przed komisją trzeba wyglądać elegancko, zatem nie wzbudzisz żadnych podejrzeń. Na marginesie powiem jeszcze, iż w ogóle nie powinnaś mieć żadnych kompleksów odnośnie wzrostu, ponieważ 160 cm to nie jest tak mało na kobietę jak Ci się wydaje :) Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Justyna84 » 19 lut 2008, 18:47

Serdeczne dzięki za opinie, zarówno te pochlebne jak i troszkę drwiące, i tak nic sobie z tego nie robie :) . Osobiście kompleksów wyzbyłam się dość dawno, miałam na myśli poglądy osób trzecich na temat preferowanych gabarytów kuratora:). jeszcze raz dzięki.
Justyna84

Postautor: Kobra » 19 lut 2008, 19:53

Justynko, wypowiadali się panowie, a teraz chciałabym podzielić się z Tobą swoimi doświadczeniami jako kurator płci żeńskiej.
Pracuję w zawodzie 12 lat. Jestem niewysoka ( 161 cm), szczupła i blondynka ( cha, cha, cha). Moja postura w żaden sposób nie przeszkodziła mi w karierze kuratora zawodowego, wręcz przeciwnie :lol:
Zdałam egzamin kuratorski ( w komisji zasiadali min. panowie :wink: ), dochrapałam się również stopnia kuratora specjalisty.
Wygląd jest ważny, ale najważniejsze są kompetencje i ciągłe samoksztacenie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :lol:
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Justyna84 » 19 lut 2008, 20:02

Kobra dzięki za wsparcie:)
mam pytanko jakie studia podyplomowe są najbardziej wskazane, ja kończę pracę socjalną na pedagogice(mgr)...?
Justyna84

Postautor: Kobra » 19 lut 2008, 20:23

Jeżeli myślisz o pracy kuartora zawodowego to najbardziej będą przydatne studia podyplomowe z zakresu resocjalizacji i psychologii
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 19 lut 2008, 20:44

Justyna84 - może nie jesteś do końca zorientowana , ale ukończenie przez ciebie studiów w w/w zakresie jest wystarczające ( nie trzeba dodatkowo kończyc innych studiów :) ) . Oczywiście nie mówię , żebyś się dalej nie uczyła :) .
Pozdrawiam.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Justyna84 » 19 lut 2008, 20:53

faktycznie nie jestem zorientowana w 100% co do pracy w charakterze kuratora, gdyż nim nie jestem, a uważam, że jeżeli człowiek sam w praktyce nie sprawdzi nigdy do końca nie będzie pewien.
a o podyplomówce myślę ze względów przyszłościowych - chcę startować na zawodowego...ale dzięki za komentarz :wink:
Justyna84

Postautor: Bosman » 19 lut 2008, 21:22

---------- 20:18 19.02.2008 ----------

Justyna84 pisze:Serdeczne dzięki za opinie, zarówno te pochlebne jak i troszkę drwiące, i tak nic sobie z tego nie robie :) . Osobiście kompleksów wyzbyłam się dość dawno, miałam na myśli poglądy osób trzecich na temat preferowanych gabarytów kuratora:). jeszcze raz dzięki.

Ja nie drwiłem. Starałem się odnieść do Twoich wątpliwości przede wszystkim jako kurator i psycholog (i nawet nie jako mężczyzna) w formie pytań - bo przecież czym są wyobrażenia i stereotypy o tym zawodzie i jego wykonawcach w spotakaniu z rzeczywistością.
W kolejnych swoich wypowiedziach zaprezentowałaś się już inaczej niż w pierwszej, z dostrzegalną większą samoświadomością.
Pozdrawiam Cię.

---------- 20:22 ----------

Justyna84 pisze:faktycznie nie jestem zorientowana w 100% co do pracy w charakterze kuratora, gdyż nim nie jestem, a uważam, że jeżeli człowiek sam w praktyce nie sprawdzi nigdy do końca nie będzie pewien.
a o podyplomówce myślę ze względów przyszłościowych - chcę startować na zawodowego...ale dzięki za komentarz :wink:

Sprawdzeniem w praktyce może też być przeczytanie Ustawy o kuratorach.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...