Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: agnieszka l » 17 gru 2008, 0:44
witam ja tez mam pytanie tylko trochę z innej bajki. Po nowym roku planuję iść na staż do sądu, czy mam taką możliwość? ten staż umożliwił by mi zdobycie doświadczenia związanego z pracą kuratora... Wiem że na praktyki sąd przyjmuje studentów, a co ze stażem, do kogo mam się zwrócić z podaniem? z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Temat wydzieliłem do odrębnego wątku. Zastanawiam się tylko dlaczego powiązałaś swoje pytanie z zapytaniem podopiecznej w przedmiocie nadzoru kuratora i to w dodatku z 2006 roku??? Bartłomiej
-

agnieszka l
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: agawe » 17 gru 2008, 23:04
Nie bardzo rozmumiem, co masz na mysli pisząc o planach stażu w sądzie. Jezli chodzi Ci o staż kuratorski (w ustawie okreslany mianem aplikacji kuratorskiej) to:
- po pierwsze - w danym sądzie okregowym muszą być wolne etaty aplikanckie;
- po drugie - aby ubiegać sie o przyjęcie na aplikację musisz spełniać warunki wynikające z USTAWY z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych.
(Dz. U. z dnia 12 września 2001 r.);
- po trzecie musisz pomyślnie przejść procedurę rekrutacyjną (egzamin).
Podanie o przyjęcie na aplikację kuratorską kieruje się do Prezesa Sądu Okręgowego
-
agawe
- k.zawodowy

-
autor: gaga » 17 gru 2008, 23:27
jesli pytjaacemu chadzi o taki zwykły staż za posrednictwem PUP (płanty) to droga jet raczej otwarta o tyle o ile Sad potrzebuje stazyste i tym bardziej akurat do kuratórw, ale umiejetnosći jakie nabedzie sie podzcas takiego stażu dadza tylko zarys pracy kuratora, pozwola nieco zorientwac sie w tym czym kurator sie zajmuje ale nie beda to czynnosci takie jak wykonuje kurator (zadnych wywiadó, rozmó z podpiecznymi itd) a jedynie czysto biurowe typu wysyąnaie pism, wezwan, prowadzenei ewidencji spraw itd itd
-
gaga
-
autor: agnieszka l » 06 sty 2009, 21:50
Dzięki za odopwiedż chodziło mi właśnie o staż z PUP, myślę że zarys pracy kuratora jak na razie by mi wystarczył, bo osobie która chce się starać o aplikację kuratorską, nie mając zbyt wielkiego doświadczenia w tej branży, prócz odbytych praktyk, myślę że się przyda przynajmniej takie wyjście. A co do pracy stażysty chyba nie jest to tak do końca powiedziane że bedzie się ona charakteryzować tylko biurowymi obowizakami, myślę że to zależy od sądu...???jednak tak do końca nie jestem pewna, pozdrawiam.
-

agnieszka l
-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...