egzamin na Aplikację Kuratorską

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

egzamin na Aplikację KuratorskĄ

Postautor: niko1977 » 25 maja 2006, 21:27

Witam chciałbym zapytać jak wygląda egzamin wstępny na aplikację kuratorska ps. moż ktos podać przykładowe pytania?
niko1977

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: ozajstp » 26 maja 2006, 9:28

NIE MA WZORU KONKRETNEGO NA PYTANIA BO WSZęDZIE Są INNE ALE TEMATYKA PODOBNA. JESTTO WIEDZA OGULNA Z UWZGLęDNIENIEM PROBLEMATYKI PRZYSZłEJ PRACY. NIE WIDZE POWODU DO WIELKICH PRZYGOTOWAń , EWENTUALNIE PRZEGLąDNIJCIE USTAWY, KONSTYTUCJE, BąDZCIE NA BIEżąCO Z WIADOMOSCIAMI, DONIESIENIAMI Z PRASY ITP. I JESEM PEWNIEN żE BęDZIE DOBRZE INNA SPRAWA TO WYNIKI ALE NIE CHCE MI SIE JUZ NA TEN TEMAT PISAC I STRZEPIC JęZYKA BO I TAK WYGRA "NAJLEPSZY"
ozajstp

Postautor: kur@tork@ » 29 maja 2006, 19:05

ozajstp mam wrażenie, że kpisz z egzaminu. U nas np byly pytania do wylosowania jak na maturze o treści mniej więcej : scharakteryzuj samorząd kurtaorski, jakie zadania ma kierownik zespołu, w jaki sposób mozna zostac kurtaorem okregowym, w jaki sposób , co potrzeba żeby powołac osobę na społecznego (kto występuje z inicjatywa, jakie dokumety itp) czy fakt, że kurtaor społeczny został skazany powoduje że prezes odwołuje go natychmiast (nie, to jest uznaniowe- ciekawe, podchwytliwe, sprawdź) czy kurator społeczny ordzinny może czytac akta karne podopiecznego, czy szkolenie kuratorów jest obowiązkowe, kto ustala dni dyzurow, teren pracy, czy kurtaor może jechać na wywiad poza okręg swojego sądu itp a z takich ogólnych to kto jest kto (minister, kurtaor okregowy, jkaie sądy rejonowe wchodza w skład okregu) a z takich róz nych to o etyce, co to znaczy zadaniowy charakter pracy kuratora, na ustnym dodatkowe pytania: co by pan (i) zreformowala najpilniej w pracy kuratorowów, tyle pamietam.
kur@tork@

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...