egzamin kuratorski

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

egzamin kuratorski

Postautor: katarina » 07 mar 2008, 20:33

w najbliższym tygodniu zdaje egzamin kuratorski, ustnego się nie boję bo uważam, że się należycie przygotowałm natomiast martwi mnie egzamin pisemny. W trakcie aplikacji nie analizowałm akt, myśle, że jak trafie na akta z pionu karnego to sobie poradzę gdyż rozumiem i będę wiedziała jaki wniosek końcowy napisac Martwie się że wylosuje akta rodzinne a wnich w zasadzie można wszystko Jaki wniosek napisac czy kurator może we wsniosku wskazywac gdzie ewentualnie w jakiej placówce czy ośrodku umieścic dziecko. Prosze o pomoc ewntualnie i jakieś wsazówki które mi pomogą. Może własne doświadczenia. Z góry dziękuje.
katarina

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 08 mar 2008, 3:20

Możliwe wnioski:

Postępowanie opiekuńcze

1. o zmianę zarządzeń opiekuńczych w sprawie objętej nadzorem (przywrócenie władzy rodzicielskiej, zmiana formy ograniczenia władzy rodzicielskiej, pozbawienie władzy rodzicielskiej, zawieszenie władzy rodzicielskiej, umorzenie postępowania).

2. zawiadomienie o potrzebie wszczęcia postępowania opiekuńczego z urzędu

Postępowanie w sprawach nieletnich

1. wniosek o zmianę środka wychowawczego, w sprawie objętej nadzorem, bądź zastosowanie dodatkowego środka wychowawczego (np. nałożenie zobowiązania przy jednocześnie realizowanym nadzorze kuratora)

2. wniosek o uchylenie środka wychowawczego, w sprawie objętej nadzorem

3. wniosek o umorzenie postępowania wykonawczego, w sprawie objętej nadzorem

4. wniosek o odwołanie warunkowego zwolnienia z zakładu poprawczego, w sprawie objętej nadzorem

5. wniosek o zarządzenie wykonania orzeczonego środka poprawczego, w sprawie objętej nadzorem

6. wniosek o odroczenie wykonania orzeczonego środka wychowawczego, w sprawie objętej nadzorem

7. zawiadomienie o potrzebie wszczęcia postępowania wobec osoby zagrożonej demoralizacją.

Sprawy osób zobowiązanych do podjęcia leczenia odwykowego

1. o zmianę postanowienia, w części dotyczącej rodzaju placówki, w której zobowiązanie ma być realizowane (o zmianę sposobu leczenia)- na etapie postępowania wykonawczego

2. o uchylenie obowiązku leczenia odwykowego przed upływem przewidzianego ustawowo, dwuletniego okresu- na etapie postępowania wykonawczego

3. o umorzenie postępowania- na etapie postępowania wykonawczego

4. zawiadomienie do GKRPA/MKRPA o potrzebie wszczęcia postępowania wobec osoby podejrzanej o uzależnienie od alkoholu

5. zawiadomienie do Prokuratury okręgowej o potrzebie wszczęcia postępowania o ubezwłasnowolnienie wobec osoby zobowiązanej do realizacji obowiązku leczenia odwykowego.

Wniosek powinien spełniać wymogi pisma procesowego: data, oznaczenie sądu, wskazanie przedmiotu wniosku, uzasadnienie. Podanie podstawy prawnej dla proponowanych rozwiązań, w mojej opinii, pozytywnie wpływa na wartość merytoryczną wniosku.

Możliwe jest wnioskowanie o propozycje konkretnych rozwiązań ze wskazaniem rodzaju placówki (np. placówka opiekuńczo- wychowawcza), lecz nie konkretnej placówki (Dom Dziecka w ...- kierowanie do placówek pozostaje w kompetencji innych niż sądowe organów).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: katarina » 08 mar 2008, 12:56

Bardzo dziękuje. Egzamin w poniedziałek a ty mi bardzo ułatwiłeś powtórke materiału.
katarina

Postautor: Andy1 » 09 mar 2008, 23:58

No to Ci współczuję. Jestem ciekaw co robił Twój opiekun? Analiza akt z obu pionów oraz pisanie wniosków w czasie trwania aplikacji kuratorskiej to podstawa!!!!!!!!!! Skandal!!!!!!!!!!!

Trzymam kciuki, wszystko w rękach wszechmocnej komisji.
Andy1

Postautor: tuchan » 16 mar 2008, 16:53

Mnie nie tyle bolą same wnioski u rodzinnych co znlezienie do nich podstawy prawnej - a już szczególnie w UPN. Muszę tworzyć np.miksy art 79UPN np z art 6 tejże usatwy. U dorosłych sprawa jest jasna - każdy kurator wniesie o to samo na podsatwie tego samego artykułu. Więc na egzaminie jest wóz albo przewóz. U rodzinnych można czasami "cudować".

¯enujący jest poziom (w porównaniu do kur.dorsołych) uregulowania np.w jakich sytuacjach kur.rodzinny występuje z wnioskiem. Chyba wszytstkie podstawy prawne dotyczą tak na prawdę sędziego. Kiedy kur.rodzinni doczekją się takich regulacji jak kur.dorśli w KKW - w tym szcególnie czegoś na wzór art.173 k.k.w.?[/img]
"jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić" W.Łysiak
Awatar użytkownika
tuchan
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...